Καλά κρατεί το κύμα της λεγόμενης Μεγάλης Παραίτησης παρά την ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας λόγω του πολέμου και της εκτίναξης του πληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως το Μάρτιο άλλοι 4,5 εκατ. Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη θέση τους, ένας νέος αριθμός ρεκόρ, με αποτέλεσμα και οι κενές θέσεις στην αμερικανική αγορά εργασίας να αγγίξουν νέα υψηλά!

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα δείχνει πως τα δεδομένα στην αμερικανική αγορά εργασίας παραμένουν εξαιρετικά «σφικτά».

Αυξάνονται αντί να μειώνονται

Ο όγκος των εθελοντικών παραιτήσεων παρέμεινε στα ύψη με την προσθήκη επιπλέον  4,5 εκατ. παραιτήσεων, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας εκτινάχθηκαν στα 11,5 εκατ. που είναι νέο ρεκόρ.

Ουσιαστικά σε κάθε Αμερικανό εργαζόμενο αναλογούν πλέον 1,9 θέσεις εργασίας, ένα νούμερο αισθητά υψηλότερο από τα προ της πανδημίας δεδομένα. Τον Φεβρουάριο του 2020 η αναλογία βρισκόταν στο 1,2.

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως στο λιανεμπόριο καταγράφηκαν οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας, περίπου 155.000. Αντιστοίχως δείχνουν πως οι πλέον χαμηλόμισθοι και ανειδίκευτοι εργάτες έχουν ωφεληθεί κυρίως από τις ελλείψεις, έχοντας τη δυνατότητα να βρουν νέες θέσεις εργασίας με υψηλότερες απολαβές.

Ανασχετικός παράγοντας παραμένει η συνεχιζόμενη πανδημία που αποτρέπει πολλούς εργαζόμενους και κυρίως γονείς με μικρά παιδιά να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Το γεγονός πως το πρόβλημα συντηρείται έχει οδηγήσει όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργοδοτών να πιέζουν την πολιτική ηγεσία για την χαλάρωση των μεταναστευτικών κανόνων, τόσο για την προσέλκυση ανειδίκευτου όσο και εκπαιδευμένου προσωπικού. Η ομοσπονδιακή μεταναστευτική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα πως παρατείνεται κατά ενάμισι χρόνο η ισχύς σε όλες τις άδειες εργασίας που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν, για τους ξένους εργάτες.

Ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν το τεράστιο πρακτικό πρόβλημα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν νέο προσωπικό. Μάλιστα για να το πετύχουν αναγκάζονται να προσφέρουν ολοένα και υψηλότερες αμοιβές, γεγονός που ενισχύει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Τα σφιχτά επίπεδα στην αγορά εργασίας μαζί με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των τιμών των τροφίμων θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες πίσω από την εκτόξευση του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Γεγονός που θα ωθήσει την Federal Reserve να προχωρήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, κατά τη διήμερη συνεδρίαση της που ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή