Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα προωθεί το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Έτσι, με ειδικές ρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό  της β΄ φάσης αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Μαϊου, φαίνεται ότι επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση (σ.σ. έχει δεσμευθεί για το 2028) καθώς περιλαμβάνει ειδική ρύθμιση η οποία απαγορεύει ρητά τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα ή λιγνίτη, όπως και την τροποποίηση των υφιστάμενων αδειών που  έχουν ήδη χορηγηθεί.

Έτσι, όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, η χώρα θα πορευθεί με όσες λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν σήμερα ανάλογα με τις προβλέψεις και τα χρονικά όρια των αδειών παραγωγής τους, οι οποίες άδειες δεν θα μπορούν να τροποποιηθούν.  Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι η άδεια παραγωγής π.χ. της λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη 1» διαρκεί ως το 2048 και της «Μεγαλόπολης 4» έως το 2036. Όσο για τους ανανεωμένους περιβαλλοντικούς τους όρους (ΑΕΠΟ) της Μελίτης ισχύουν ως το 2028 και της «Μεγαλόπολης 4» έως το 2029.

Άδεια παραγωγής

Παράλληλα, βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων, θα συνεχίσει να χορηγείται Άδεια Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα   από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για χρονικό διάστημα έως και  35  έτη για μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο και έως 20 έτη για μονάδες με καύσιμο μαζούτ και ντίζελ, κατόπιν υποβολής αίτησης. Μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να παραταθεί για ίσο χρόνο, παρότι η πολυσυζητημένη συμπληρωματική πράξη της Πράσινης Ταξινομίας  δίνει το πράσινο φως σε νέες υποδομές ορυκτού αερίου,   μόνο με την προϋπόθεση ότι θα μεταβούν πλήρως σε ανανεώσιμα ή χαμηλών εκπομπών καύσιμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2035. Όσο για το μαζούτ, ο εθνικός κλιματικός νόμος που είχε τεθεί σε διαβούλευση, προέβλεπε ότι από την 1η.1.2030 θα απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Πάντως, ειδικά για τις άδειες ηλεκτροπαραγωγής με υγρά ορυκτά καύσιμα έχει προβλεφθεί ότι με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μπορεί να  τροποποιείται η μέγιστη διάρκεια ισχύος τους, σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους για την ενέργεια και το κλίμα, με σκοπό τη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την υποκατάσταση των σχετικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επιπλέον, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία προωθείται η  δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ορυκτά Καύσιμα (Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ.), στο οποίο θα καταχωρούνται και οι περιπτώσεις εξαίρεσης από την υποχρέωση κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Όροι και προϋποθέσεις

Επίσης, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιγράφονται οι όροι και προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης, αξιολόγηση και χορήγηση άδειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και παρέχεται λεπτομερής κατάλογος του περιεχομένου και των καταχωρήσεων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ορυκτά Καύσιμα (Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ.). Επιπλέον, καθορίζονται οι όροι πρόσβασης και χρήσης του και τα ανώτατα όρια των τελών για την έκδοση, την παράταση ισχύος, την τροποποίηση και τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων αδειών  καθώς και τα ετήσια τέλη για τη χρήση των αδειών.

Εισάγονται, παράλληλα, αυξημένες απαιτήσεις αξιολόγησης των αιτήσεων για τη χορήγηση των σχετικών αδειών, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αναλυτική τεχνική περιγραφή των σταθμών και του εξοπλισμού, μελέτη για τη λειτουργία και τα προσδοκώμενα έσοδα του έργου από τη συμμετοχή του στην αγορά, συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο, καθώς και στοιχεία που τεκμηριώνουν την οικονομική επάρκεια του αιτούντος. Στόχος είναι να παρέχεται  αυξημένος βαθμός ασφάλειας για την υλοποίηση του έργου ενώ, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση,  με  την  αναλυτική περιγραφή των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της σχετικής άδειας επιχειρείται η διασφάλιση διαφανών και αξιόπιστων διαδικασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια