Ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των μετοχών της Occidental Petroleum απέκτησε πρόσφατα η Berkshire Hathaway, η εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ, κίνηση που έκανε αναλυτές να αναρωτιούνται αν ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής διείδε την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ή αξιολόγησε θετικά κάποια χαρακτηριστικά της Occidental.

Την απάντηση δίνει αντίστοιχη επένδυση στον πετρελαϊκό γίγαντα που ακούει στο όνομα Chevron: Ο Μπάφετ βλέπει προοπτικές κερδών στο πετρέλαιο. Προσφάτως, η Berkshire αύξησε το ποσοστό της στη Chevron από 2% στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2021, σε 8,9% ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022.

Ποντάρει στους υδρογονάνθρακες

Χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου πλέον η αξία της συμμετοχής του Μπάφετ στη Chevron έχει ξεπεράσει τη σημασία της παρουσίας του στην American Express και την Coca-Cola. Σε σημερινές τιμές, η Chevron αποτελεί πλέον το 7,7% του χαρτοφυλακίου των 353 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Berkshire, καταλαμβάνοντας την Τρίτη θέση πίσω από την Apple και την Bank of America. Αθροιστικά, ο Μπάφετ έχει επενδύσει το 9,8% του χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire σε Occidental και Chevron.

Επενδύοντας σε εταιρείες υδρογονανθράκων ήδη από τα τέλη του 2020, ο Μπάφετ φαίνεται πως την περίοδο εκείνη επωφελήθηκε από τις τιμές στις οποίες μπορούσε να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία ενεργειακών εταιρειών. Με πολλούς επενδυτές να αποφεύγουν πλέον τις παραδοσιακές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες έχουν περιορίσει τις επενδύσεις τους την τελευταία δεκαετία λόγω των χαμηλών τιμών – μέχρι πρότινος – των υδρογονανθράκων, ο παραδοσιακός ενεργειακός τομέας αποτελούσε μια νέα ευκαιρία για τον Γουόρεν Μπάφετ.

Ευκαιρίες

Δεδομένου του επιθετικού ρυθμού των αγορών, φαίνεται ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενθάρρυνε την απόφαση του δισεκατομμυριούχου να ενεργήσει γρήγορα, πραγματοποιώντας μεγάλα ανοίγματα.

Μιλώντας στο CNBC κατά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire το Σάββατο, ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «μεγάλες εταιρείες στην Αμερική έγιναν “μάρκες πόκερ”. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα, σε μια περίοδο δύο εβδομάδων, να αγοράσουμε το 14% μιας επιχείρησης που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.»

Το τέλος του πετρελαίου αργεί

Οι αγορές του Μπάφετ πάντως φαίνεται ότι πραγματοποιούνται κυρίως με το βλέμμα στραμμένο όχι στην Αμερική, αλλά στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί στις ΗΠΑ οι φόβοι για ύφεση, ο αυξανόμενος αριθμός γεωτρήσεων καθώς και η απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων από τα Στρατηγικά Αποθέματα της κυβέρνησης, αναμένεται να ρίξουν την τιμή των καυσίμων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως, η Ευρώπη ετοιμάζεται να προχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο σε επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Έπειτα, τα lockdowns στην Κίνα, όπως όλα δείχνουν, ενδέχεται να αρθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, επανεκκινώντας την παραγωγή – την περίοδο που οι Αμερικανοί θα προετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Εν τέλει όπως όλα δείχνουν, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Όσο ο κόσμος χρησιμοποιεί υδρογονάνθρακες, θα υπάρχει ανάγκη για παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας. Και ο Μπάφετ δείχνει έτοιμος να αποκομίσει κέρδη από αυτή την πραγματικότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια