Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα αμερικανικά κόμματα περίπου έξι μήνες πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, ειδικά για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο ανταγωνισμός με τους Δημοκρατικούς, αλλά και η εσωτερική πάλη που μαίνεται μεταξύ της μετριοπαθούς και της σκληροπυρηνικής Τραμπικής πτέρυγας, η οποία αδημονεί να ανακτήσει τα ηνία της παράταξης και από εκεί να βάλει πλώρη για τα ηνία του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου.

Στην πορεία αυτή σημαντικός σταθμός είναι οι προκριματικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην πολιτεία του Οχάιο.

Μικρός… Ντόναλντ

Στο Οχάιο, που είναι από τις κρίσιμες αμφίρροπες πολιτείες στην εκάστοτε εκλογική μάχη, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφίζουν για να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα πάρει το χρίσμα του κόμματος για την διεκδίκηση της έδρας της Γερουσίας. Το δε, αποτέλεσμα θα… τεστάρει την δύναμη και επιρροή του Τραμπισμού στην καρδιά της εκλογικής βάσης των συντηρητικών, εξ ου και η κάλπη συγκεντρώνει τα βλέμματα και της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Ουάσιγκτον.

Η απόφαση του νυν Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή της πολιτείας, Ρομπ Πόρτμαν, να αποχωρήσει από την πολιτική άνοιξε διάπλατα την μάχη για την έδρα του. Συνολικά επτά είναι οι διεκδικητές του χρίσματος από τους οποίους τέσσερις έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να κερδίσουν. Όμως, ένας, ο Τζέι Ντι Βανς, δεν ξεχωρίζει μόνο για τα ποσοστά του όσο και για τις ιδέες του.

Συγγραφέας και επενδυτής κεφαλαίων, με μηδενική προϋπηρεσία στην πολιτική και τα κοινά, ο 37χρονος Βανς είναι ένας… μικρός Ντόναλντ Τραμπ. Αυτοδημιούργητος, επιτυχημένος οικονομικά και υπερσυντηρητικός μέχρι το… κόκαλο. Προτερήματα που του έχουν χαρίσει την έγκριση του πρώην προέδρου, ο οποίος όχι μόνο στηρίζει την υποψηφιότητα του, αλλά έχει σταθεί στο πλευρό του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και ομιλίες με προφανή στόχο να τονίσει την δυναμική που εξακολουθεί να απολαμβάνει στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα αρχικά χαμηλά ποσοστά του έχουν πλέον αυξηθεί στο 26%, δίδοντας του τον τίτλο του φαβορί σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Το κόμμα ανησυχεί

Βεβαίως, οι επικριτές του υποστηρίζουν πως ο Βανς, που στο παρελθόν είχε επικρίνει κάποιες απόψεις του Τραμπ, στην πραγματικότητα ενστερνίζεται τις ιδέες του και τα συνθήματα του για να αναρριχηθεί στο κόμμα. Όμως, το ίδιο κάνει ουσιαστικά και ο Τραμπ, ο οποίος βρήκε έναν τρόπο να ξαναβρεθεί στα πολιτικά… πράγματα και να ανακατευτεί με τα εσωτερικά της παράταξης σε μια επίδειξη δύναμης προς το κομματικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον, που δεν τον συμπάθησε και δεν τον εκτίμησε πραγματικά ποτέ.

«Πρόκειται για την πρώτη σημαντική εκλογική αναμέτρηση όπου διακυβεύεται η επιρροή του Τραμπ. Ρίσκαρε με την επιλογή του να στηρίξει τον (άγνωστο) Βανς, επομένως για τον ίδιο είναι ένα τεστ για το αν η στήριξη του από μόνη της μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε μια κούρσα» σχολίασε η αναλύτρια Τζέσικα Τέιλορ της Cook Political Report. Οι ισορροπίες εξάλλου που θα διαμορφωθούν στο κόμμα, σε Βουλή και Γερουσία, μετά τις εκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα, εφόσον πράγματι έχει στο μυαλό του μια νέα προεδρική υποψηφιότητα το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Μάχη πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας – Σε εξέλιξη η διαδικασία
Επικαιρότητα |

Μάχη πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής

Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας