Σαφές μήνυμα πως οι Ρώσοι ολιγάρχες θα δυσκολευτούν να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κρύβοντας τα σε μακρινούς νησιωτικούς παραδείσους έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την ιστορική απόφαση που διασφάλισαν από το Ανώτατο Δικαστήριο των Νήσων Φίτζι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως, ώστε οι τοπικές και αμερικανικές αρχές να εκτελέσουν ένταλμα για την κατάσχεση του αξίας 325 εκατ. δολαρίων σούπερ γιοτ που θεωρείται πως ανήκει στον ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ο οποίος μεταξύ άλλων ελέγχει την Polyus, την μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων χρυσού και ασημιού της Ρωσίας.

Ο Κερίμοφ, με περιουσία που υπολογίζεται στα 14,4 δισ. δολάρια, διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, όπως και με τον ηγέτη της Τετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος τροφοδοτεί με στρατιώτες τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Βρίσκεται δε, στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ ήδη από το 2018 και προστέθηκε και στην τωρινή μαύρη λίστα των κυρώσεων με αφορμή τον πόλεμο, όπως και στις αντίστοιχες λίστες της Βρετανίας και της Ε.Ε.

Το σούπερ γιοτ του ολιγάρχη, το Amadea, «έδεσε» στο λιμάνι της Λαουτόκα από τα μέσα Απριλίου, προερχόμενο από το Μεξικό. Προσέλκυσε αρχικά το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών για παραβίαση των μεταναστευτικών κανονισμών σε σχέση με το προσωπικό του, όμως γρήγορα εντοπίστηκε από τους Αμερικανούς που ζήτησαν την συνεργασία την κυβέρνηση για να κατασχεθεί.

Η άλλη πλευρά ισχυριζόταν πως ο ιδιοκτήτης δεν είναι ο Κερίμοφ, αλλά ένας άλλος Ρώσος επιχειρηματίας που δεν επιβαρύνεται με κυρώσεις, όμως πρωτόδικα αποφασίστηκε η προσωρινή υποχρεωτική παραμονή του σκάφους στο λιμάνι έως ότου ληφθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Τελικά νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε το επιχείρημα των τοπικών και αμερικανικών αρχών και επέτρεψε την κατάσχεση του Amadea.

Η υπόθεση είναι ενδεικτική των νομικών δυσκολιών που θα συναντήσουν οι δυτικές κυβερνήσεις στην προσπάθεια τους να κυνηγήσουν και να εντοπίσουν τα κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών. Όμως, ειδικά ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως οι αμερικανικές διωκτικές αρχές έχουν λάβει εντολή να δώσουν προτεραιότητα στην πάταξη της «κλεπτοκρατίας της Μόσχας», κάνοντας ότι χρειαστεί, όπου χρειαστεί, στέλνοντας συνάμα το μήνυμα προς όλους τους νησιωτικούς, εξωτικούς παραδείσους του πλανήτη πως η Ουάσιγκτον «μετρά» φίλους και συμμάχους στον χειρισμό της υπόθεσης. Και το παράδειγμα του Amadea συνιστά μια τέτοια απόδειξη, με τους Αμερικανούς να πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Super Yacht Group, οι Ρώσοι είναι ιδιοκτήτες τουλάχιστον του 10% του συνολικού στόλου των σούπερ γιοτ και διαθέτουν μερικά από τα ακριβότερα σκάφη που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Κάποια έχουν ήδη κατασχεθεί από δυτικές κυβερνήσεις, κυρίως της Ευρώπης, όμως είναι γνωστό πως για να τα προστατέψουν οι Ρώσοι έχουν μετακινήσει τα σκάφη τους προς νησιωτικούς παραδείσους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή