Μειώθηκε κατά 0,4% ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ, τον Μάρτιο του 2022, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο όγκος του λιανεμπορίου αυξήθηκε κατά 0,4% στην ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ.

Όσον αφορά στην ετήσια σύγκριση, τον Μάρτιο του 2022 έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,7% στην Ε.Ε.

Σύγκριση ανά κλάδο και ανά κράτος μέλος

Ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 2,9% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 1,2% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 0,8% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ στην ΕΕ ο όγκος λιανεμπορίου μειώθηκε κατά 3,0% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 0,7% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 0,6% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου σημειώθηκαν στην Ισπανία (-4,0%), στο Λουξεμβούργο (-3,3%) και στη Γαλλία (-1,9%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (+11,4%), τη Λετονία (+11,1%) και την Ουγγαρία (+7,3%).

Όσον αφορά στην ετήσια σύγκριση, στην ευρωζώνη, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 8,3% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 2,8% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ μειώθηκε κατά 2,5% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.
Αντίστοιχα, στην ΕΕ, ο όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 8,9% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 4,0% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ μειώθηκε κατά 2,1% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+25,6%), στην Εσθονία (+18,4%) και στη Μάλτα (+16,4%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (-11,0%), στην Ισπανία (-4,8%) και στο Βέλγιο (-3,9%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή