Δραματική στροφή πήρε η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street, με τα αρνητικά μηνύματα από την πορεία των οικονομιών, την εκτίναξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η μετριοπαθής αρχική πτώση πήρε γρήγορα τη μορφή γενικευμένου sell off σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Με την τροχιά που έχει πάρει η Wall Street οδεύει προς τη χειρότερη συνεδρίαση της για τη φετινή χρονιά.

Βουτιά πάνω από 5% o Nasdaq

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει σημαντική πτώση κατά 3,17% χάνοντας περίπου 1.100 μονάδες στις 32.981. Βουτιά για τον τεχνολογικό Nasdaq που πέφτει κάθετα κατά 4,93% στις 12.324 μονάδες, αν και νωρίτερα είχε φτάσει να πέφτει κατά 5,2%. Σημαντική υποχώρηση και για τον S&P 500 που βρίσκεται στις 4.140 μονάδες μειωμένος κατά 3,71%.

Σημαντική πίεση δέχονται μεγάλα ονόματα του τεχνολογικού κλάδου, με την Meta να χάνει 5,8% και την Amazon 7,1%. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις μετοχές των εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου με την Etsy και την eBay να υποχωρούν κατά 15% και 8% αντιστοίχως.

Ειδικά για τον τεχνολογικό κλάδο, αν η εικόνα αυτή συντηρηθεί μέχρι το τέλος της συνεδρίασης θα μιλάμε για μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις για τον Nasdaq μέσα στην τελευταία διετία.

Αντίδραση και στα ομόλογα 

Το βαρύ κλίμα επηρέασε προφανώς και την αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε πάνω από το 3% αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο της από το 2018. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο 3,092%.

Στις αγορές συναλλάγματος η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινείται στο 1,051.

Θυμίζουμε πως χθες η Federal Reserve προχώρησε σε δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ήτοι την μεγαλύτερη αύξηση από το 2000, όμως έστειλε σήμα για ανάλογες αυξήσεις κατά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της FOMC σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Το χρηματιστήριο έδειξε να ανακουφίζεται προσωρινά επειδή γλίτωσε τα… χειρότερα, ήτοι μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, όμως σήμερα η ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις στην οικονομία σε ένα διάστημα που δείχνει ήδη σημάδια αποδυνάμωσης αναζωπυρώθηκαν.

Εξάλλου, στην έτερη ακτή του Ατλαντικού, η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1%, καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί πάνω από το 10%. Όμως προειδοποίησε επίσης πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα υποχώρησης της βρετανικής οικονομίας σε επίπεδα ύφεσης ήδη μέσα στη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street