Μία μέρα μετά την επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Fed, σήμερα παρατηρείται μια αυξημένη… κινητικότητα στους κόλπους της ΕΚΤ, με αξιωματούχους και μέλη του συμβουλίου να παίρνουν θέση αναφορικά με το “καυτό” ζήτημα του πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει τα χνάρια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Αυξάνονται τα “ναι” 

Υπέρ μια αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αίσθηση σε ένα διάστημα αντιμαχόμενων δηλώσεων και τοποθετήσεων μεταξύ περιστεριών και γερακιών, καθώς ο Φινλανδός τραπεζίτης είναι συνήθως από τις πλέον μετριοπαθείς φωνές στο συμβούλιο.

«Δικαιολογείται μια αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες και να είναι σε μηδενικά επίπεδα όταν φτάσει το φθινόπωρο» υποστήριξε ο κ. Ρεν, σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat. «Μετά από αυτό, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να συνεχιστεί σταδιακά και με ένα προληπτικό τρόπο» πρόσθεσε.

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, η οποία μετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υποστήριξε σε άρθρο της στην Handelsblatt, την Τρίτη, πως είναι πιθανή η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα τον Ιούλιο. Όπως σχολίασε «δεν είναι πλέον αρκετό να μιλάμε, πρέπει και να δράσουμε». Αντιστοίχως σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος υποστήριξε πως μια αύξηση τον Ιούλιο βρίσκεται στο τραπέζι, αν και δεν είναι πολύ πιθανή.

Αλλά υπάρχουν και επιφυλάξεις 

Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του στην ιταλική La Stampa ο Φάμπιο Πανέτα τάχθηκε κατά μιας αύξησης μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα όχι πριν το συμβούλιο έχει στα χέρια του τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο προκειμένου να διαπιστώσει το εύρος της ζημιάς που έχει προκαλέσει στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος. Κατά τον κύριο Πανέτα που μετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ η οικονομία της περιοχής βρίσκεται ήδη σε φάση «ντε φάκτο στασιμότητας».

Επιφυλακτικός σε αλλαγή ρότας μέσα στο καλοκαίρι εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας πως η απειλή της στασιμότητας αποτελεί ένα πιθανό σενάριο που θα πρέπει να λάβει υπόψη του το συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν σε ομιλία του στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ στην χάραξη της πολιτικής της σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, του μακροοικονομικού σοκ από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε πως το επόμενο συμβούλιο της ΕΚΤ είναι στις 8-9 Ιουνίου και αμέσως μετά στις 20-21 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή