Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο την Πέμπτη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για αγωγές κατά του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των εταίρων του, με τη κατηγορία  της «συμπαιγνίας για αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου».

Το νομοσχέδιο No Oil Producing or Exporting Cartel (NOPEC) στηρίζεται από γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανού Chuck Grassley και της Δημοκρατικής Amy Klobuchar,και πέρασε με 17 ψήφους υπέρ έναντι μόλις τεσσάρων κατά, από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου σε διάφορες μορφές δεν μπορεί να περάσει από το Κογκρέσο για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ωστόσο, πλέον οι νομοθέτες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον αυξανόμενο πληθωρισμό που οφείλεται κυρίως στις ενεργειακές τιμές.

«Πιστεύω ότι οι ελεύθερες και ανταγωνιστικές αγορές είναι καλύτερες για τους καταναλωτές από τις αγορές που ελέγχονται από ένα καρτέλ κρατικών εταιρειών πετρελαίου… ο ανταγωνισμός είναι η ίδια η βάση του οικονομικού μας συστήματος», είπε η Klobuchar,

Ο NOPEC θα αλλάξει τον αντιμονοπωλιακό νόμο των ΗΠΑ, και ανατρέπει την κυριαρχική ασυλία που προστατεύει εδώ και καιρό τον ΟΠΕΚ και τις εθνικές του εταιρείες πετρελαίου από αγωγές.

Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από την Ολομέλεια της Γερουσίας και τη Βουλή και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να γίνει νόμος. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει εάν ο Μπάιντεν θα υποστήριζε το νομοσχέδιο εάν φτάσει στο γραφείο του.

Εάν ψηφιστεί, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ θα αποκτούσε τη δυνατότητα να μηνύσει τον ΟΠΕΚ ή τα μέλη του, όπως η Σαουδική Αραβία, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Άλλοι παραγωγοί, όπως η Ρωσία, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚ σε μια ευρύτερη ομάδα γνωστή ως OPEC+ , θα μπορούσαν επίσης να μηνυθούν.

Δεν αλλάζει ρότα ο ΟΠΕΚ

Καμία διάθεση να παρεκκλίνουν από το μονοπάτι που έχουν χαράξει δεν δείχνουν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ παρά την πίεση που δέχονται από τις δυτικές οικονομίες, οι οποίες έχουν «γονατίσει» από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Έτσι, λοιπόν και κατά τη σημερινή τους συνάντηση επιβεβαίωσαν το πλάνο σταδιακών, μικρών αυξήσεων στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, που δεν κάνουν ιδιαίτερη διαφορά στις τιμές.

Συγκεκριμένα κατά την τρίτη σύνοδο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και οι έτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, συμφώνησαν να συνεχίσουν την μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα.

Η νέα αύξηση που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο ουσιαστικά εντάσσεται στο πλάνο που έχει ήδη χαράξει από πέρυσι το καρτέλ στο πλαίσιο της επιχείρησης του για να αυξήσει την παραγωγή κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Βέβαια, η εικόνα στο ταμπλό των τιμών έχει αλλάξει άρδην από τότε με την τιμή του μαύρου χρυσού να βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, όμως αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τις χώρες παραγωγής που βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν από τα αυξημένα πετρελαϊκά έσοδα. Ανάμεσα τους βέβαια και η Ρωσία που στην κόντρα της με τη Δύση δεν έχει καμία διάθεση να διευκολύνει τις δυτικές οικονομίες που «πνίγονται» από τις  ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή