Καμία διάθεση να παρεκκλίνουν από το μονοπάτι που έχουν χαράξει δεν δείχνουν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ παρά την πίεση που δέχονται από τις δυτικές οικονομίες, οι οποίες έχουν «γονατίσει» από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Έτσι, λοιπόν και κατά τη σημερινή τους συνάντηση επιβεβαίωσαν το πλάνο σταδιακών, μικρών αυξήσεων στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, που δεν κάνουν ιδιαίτερη διαφορά στις τιμές.

Συγκεκριμένα κατά την τρίτη σύνοδο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και οι έτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, συμφώνησαν να συνεχίσουν την μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα.

Η νέα αύξηση που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο ουσιαστικά εντάσσεται στο πλάνο που έχει ήδη χαράξει από πέρυσι το καρτέλ στο πλαίσιο της επιχείρησης του για να αυξήσει την παραγωγή κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Βέβαια, η εικόνα στο ταμπλό των τιμών έχει αλλάξει άρδην από τότε με την τιμή του μαύρου χρυσού να βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, όμως αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τις χώρες παραγωγής που βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν από τα αυξημένα πετρελαϊκά έσοδα. Ανάμεσα τους βέβαια και η Ρωσία που στην κόντρα της με τη Δύση δεν έχει καμία διάθεση να διευκολύνει τις δυτικές οικονομίες που «πνίγονται» από τις  ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως, πολλά μέλη του ΟΠΕΚ ισχυρίζονται πως κινούνται πλέον στα ανώτατα επίπεδα παραγωγής τους και δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να αυξήσουν τη ροή, ούτε βέβαια να καλύψουν την απώλεια του ρωσικού αργού σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει στην επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως ο ΟΠΕΚ+ δεν αλλάζει ρυθμό βηματισμού σε συνδυασμό με την συζήτηση που μαίνεται στην Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό αργό,  προφανώς συντηρεί ψηλά τις τιμές. Το Brent σήμερα καταγράφει νέα αύξηση κατά 1,48% στα 111,77 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI κινείται στα 109,18 δολάρια με άνοδο 1,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης