Τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη του από το 2008 παρουσίασε σήμερα ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell, ως αποτέλεσμα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενισχύοντας έτσι τις εκκλήσεις από πολλές πλευρές για επιβολή εφάπαξ έκτακτου φόρου στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά τνα αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

Η Shell δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv. Την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους τα κέρδη της Shell ήταν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια και το δ’ τρίμηνο του 2021, 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία μετά από αυτό το αποτέλεσμα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμά της κατά περίπου 4% στα 0,25 δολάρια ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο.

Τεράστια κέρδη σε ολόκληρη τη βιομηχανία

Τα αποτελέσματα της Shell αντικατοπτρίζουν τα τεράστια κέρδη που παρατηρούνται σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και αν πολλές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υφίστανται δαπανηρές απομειώσεις από την έξοδο της Ρωσίας από πολλές αγορές του κόσμου.

Η βρετανική ανταγωνίστρια BP ανακοίνωσε την Τρίτη τα σχέδιά της να ενισχύσει τις επαναγορές μετοχών αφού τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η γαλλική TotalEnergies, η νορβηγική Equinor και οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί Chevron και Exxon Mobil ανέφεραν επίσης ισχυρά κέρδη πρώτου τριμήνου από την άνοδο των τιμών στα commodities.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρώτα και κύρια μια ανθρώπινη τραγωδία, αλλά έχει προκαλέσει επίσης σημαντική αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και έχει δείξει ότι η ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια απλά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden. «Οι επιπτώσεις αυτής της αβεβαιότητας και του υψηλότερου κόστους που συνεπάγεται γίνονται αισθητές παντού. Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλητικές επιπτώσεις και να παρέχουμε υποστήριξη και λύσεις όπου μπορούμε», πρόσθεσε.

Η Shell ανέφερε απότομη άνοδο στα κέρδη ολόκληρου του έτους το 2021 λόγω της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 36% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ηλεκτροκίνηση: Η κινεζική BYD εκτόπισε την Tesla σε πωλήσεις παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο του έτους
Green |

Η κινεζική εταιρεία που «έκλεψε» τα σκήπτρα της Tesla

Πρόκειται για την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD, μέτοχος της οποίας είναι η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ. Η εταιρεία κατέκτησε και την δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή μπαταριών EV, ξεπερνώντας την νοτιοκορεατική LG Energy