Το αμερικανικό Κογκρέσο έφτασε χθες, Τετάρτη, πιο κοντά στην ολοκλήρωση της κατάρτισης ενός νομοσχεδίου που εκκρεμεί για πολύ καιρό, προβλέποντας τη διάθεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της ικανότητας των ΗΠΑ να ανταγωνιστούν την κινεζική τεχνολογία, με τη Γερουσία να ψηφίζει προτάσεις για τη ρύθμιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, είναι ενδεικτικές σχετικά με τις επιδιώξεις των γερουσιαστών για το περιεχόμενο του τελικού νομοσχεδίου, αλλά και σχετικά με το τι θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται ώστε το τελικό νομοσχέδιο να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να εξελιχθεί σε νόμο των ΗΠΑ.

Σε μία από τις αναμενόμενες 28 ψηφοφορίες, η Γερουσία ψήφισε 86-12 με μικρή διακομματική υποστήριξη για μία “πρόταση οδηγιών” που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ επιδιώκοντας μία αναφορά σε κυρώσεις για το Ιράν, που σχετίζονται με την τρομοκρατία, δηλώνοντας ότι τέτοιες κυρώσεις είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και του Ιράν.

Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή γίνει νόμος, η πρόβλεψή της μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολες τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ αξιωματούχοι της Δύσης έχουν σε μεγάλο βαθμό χάσει τις ελπίδες τους ότι η αναφερόμενη συμφωνία μπορεί να διασωθεί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2018.

Μία άλλη πρόταση, που προώθησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, ήταν σχετική με τη χρηματοδοτική μίσθωση ομοσπονδιακών εδαφών για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ψηφίστηκε με ψήφους 53-44.

Δώδεκα ψηφοφορίες

Μέχρι αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ, η Γερουσία είχε ολοκληρώσει περισσότερες από δώδεκα ψηφοφορίες, με τους γερουσιαστές να ψηφίζουν 78-17 μία πρόταση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς που επιδιώκει την απάλειψη πρόβλεψης για τη δαπάνη 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,41 δισεκατομμυρίων ευρώ) σχετικά με την ανάπτυξη νέου διαστημικού οχήματος προσεδάφισης στη Σελήνη για τη NASA. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του γερουσιαστή να μειώσει τη ροή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης προς το πρόγραμμα “Blue Origin” του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος.

Οι γερουσιαστές ψήφισαν 62-33 μία άλλη πρόταση, που προβλέπει την απαγόρευση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει σε άρση του χαρακτηρισμού ως τρομοκρατικής οργάνωσης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, θέτοντας ένα εμπόδιο στην αναζωογόνηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.

Το Κογκρέσο επεξεργάζεται νομοθεσία για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού ανταγωνισμού από την Κίνα εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για την τελική μορφή του νομοσχεδίου, αφού η Γερουσία ψηφίσει για το σύνολο των 28 προτάσεων με προβλέψεις που έχουν κατατεθεί.

Κοινοβουλευτικοί βοηθοί αναμένουν ότι η επίτευξη συμφωνίας για ένα τελικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο θα απαιτήσει μήνες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...

«Το διεθνές εμπόριο όπλων παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από το εμπόριο μπανανών»
Διεθνή |

«Το διεθνές εμπόριο όπλων παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από το εμπόριο μπανανών»

Ο Ρώσος φωτορεπόρτερ Nikita Teryoshin παρακολούθησε, για χρόνια, εκθέσεις όπλων σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα φωτογραφικό βιβλίο. Η έκδοσή του προσφέρει μια ματιά στην ενοχλητικά πραγματική, επαίσχυντη και ευημερούσα επιχείρηση του πολέμου.