Σχέδιο για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, περίπου δύο μήνες αφότου δρομολόγησε μια ιστορική απελευθέρωση αργού από τα στρατηγικά αποθέματα για να περιορίσει το ράλι των τιμών.

Η διαδικασία αναπλήρωσης δεν θα ξεκινήσει βέβαια άμεσα. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας η επαναγορά αργού θα ξεκινήσει με 60 εκατ. βαρέλια το φθινόπωρο. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή θα παραληφθεί αρκετούς μήνες μετά, ουσιαστικά μέσα στο 2023.

Η απόφαση που είχε λάβει ο Λευκός Οίκος το Μάρτιο, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, για την απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών αργού από τα στρατηγικά αποθέματα, ήτοι περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα, θα ξεδιπλωθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Οπότε στόχος είναι να υπάρχει έτοιμο το πλάνο για την σταδιακή αναπλήρωση τους.

Εξάλλου η αμερικανική κίνηση δεν είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές που παραμένουν στα ύψη, πάνω από το όριο των 100 δολαρίων. Το διαφαινόμενο εμπάργκο της Ε.Ε κατά του ρωσικού πετρελαίου έχει δώσει νέα ώθηση στις τιμές, όπως και βέβαια το γεγονός πως οι χώρες παραγωγής του ΟΠΕΚ+, ανάμεσα τους και οι μεγάλες αραβικές χώρες, δεν δείχνουν διάθεση να ανοίξουν περαιτέρω τις στρόφιγγες βλέποντας τα πετρελαϊκά έσοδα να συρρέουν προς τα ταμεία τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια