Tα εκατομμύρια των κατοίκων του Πεκίνου επέστρεψαν ξανά στη δουλειά την Πέμπτη μετά από μια πενθήμερη αργία για την Ημέρα της Εργασίας με την πρωτεύουσα της Κίνας σε υψηλό συναγερμό για την COVID-19 καθώς προσπαθεί να εξαλείψει μια επιδημία που κατάφερε να περιορίσει σε δεκάδες νέα κρούσματα την ημέρα για περίπου δύο εβδομάδες.

Οι αρχές στο Πεκίνο είναι αποφασισμένες να αποφύγουν τη μοίρα του εμπορικού κόμβου της Κίνας, της Σαγκάης, όπου τα 25 εκατομμύρια κατοίκων της έχουν υπομείνει περισσότερο από έναν μήνα έναν ολοένα και πιο καταπιεστικό περιορισμό στις κατοικίες τους.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν ελαφρώς λιγότερο πολυσύχναστοι από ό,τι μια κανονική εργάσιμη ημέρα, καθώς οι αρχές ενθάρρυναν τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι ενώ περιορίστηκαν σημαντικά τα δρομολόγια των λεωφορείων και πάνω από το 10% των σταθμών του μετρό έκλεισαν ως μέρος των προφυλάξεων για την COVID-19.

Ωστόσο, πολλοί συρμοί του μετρό ήταν ασφυκτικά γεμάτοι με κόσμο και τα κτίρια γραφείων είχαν αρκετούς εργαζόμενους. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα ποδήλατά τους για να μετακινηθούν.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μετρό ή το λεωφορείο θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ COVID, αλλά σε σχέση με αυτό παρατηρήθηκαν λίγοι έλεγχοι.

Το Πεκίνο τα πήγαινε καλύτερα δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμά της νέας εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε σχέση με τη Σαγκάη, όπου τα καθημερινά κρούσματα ήταν εκατοντάδες και αυξάνονταν.

Προσαρμογές στους περιορισμούς

Η φαινομενική επιτυχία στο να συγκρατηθεί η επιδημία επέτρεψε στις αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας να κάνουν μικρές προσαρμογές στους περιορισμούς.

Στη Σαγκάη, ενώ οι αρχές λένε ότι οι περιορισμοί στη μετακίνηση έχουν χαλαρώσει σταδιακά τις τελευταίες ημέρες σε περισσότερες περιοχές, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή για πολλούς ανθρώπους που ζουν σε γειτονιές υπό lockdown.

Η σκληρή πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID-19 φαίνεται όλο και πιο περίεργη στον υπόλοιπο κόσμο που χαλαρώνει ή αίρει εντελώς τα περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια «συμβίωσης» με μια ασθένεια καθώς οι αρχές σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαλειφθεί.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η πολιτική της σώζει ζωές, επιχειρώντας να πείσει τους πολίτες της ότι το βαρύ οικονομικό και ψυχολογικό κόστος των περιορισμών αξίζει τον κόπο.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν τα εκατομμύρια θανάτων από COVID εκτός Κίνας, ενώ ο επίσημος απολογισμός των θανάτων από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην  πόλη της Γουχάν στα τέλη του 2019, κάνει λόγο για περίπου 5.000 νεκρούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά