Σχεδόν 15 εκατ. θανάτους έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για ένα νούμερο υπερδιπλάσιο του επίσημου αριθμού των θανάτων που έχουν ανακοινώσει οι χώρες διεθνώς.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ σε σημερινή ανακοίνωση του εκτίμησε πως η πανδημία έχει κοστίσει περίπου 14,9 εκατ. ζωές σε όλο τον πλανήτη, από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2021. Το νούμερο αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από τους σχεδόν 5,5 εκατ. θανάτους που έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τα κράτη. Κι αυτό διότι το να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των θανάτων σαν αποτέλεσμα της νόσησης από κορωνοϊό είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ουσιαστικά η πανδημία μέσα από τη διάβρωση που προκάλεσε στα συστήματα υγείας και τις κοινωνίες γενικότερα έχει έμμεσα προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Ο δε, αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι και σήμερα.

Ο υπερβάλλον αριθμός θανάτων σε ποσοστό 84% εντοπίζεται κυρίως στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 68% των επιπλέον θανάτων εντοπίζονται σε μόλις δέκα χώρες παγκοσμίως.

Μεγάλες χαμένες οι φτωχότερες χώρες

Το χάσμα δε, μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών και στο μέτωπο αυτό είναι σαφές. Οι χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα αναλογούσαν στο 81% των επιπλέον θανάτων, μέσα σε χρονικό εύρος 24 μηνών, όταν για τις πλούσιες χώρες το ποσοστό περιορίζεται μόλις στο 15%.

Το ισχυρό φύλο δε, αποδείχτηκε τελικά πιο αδύναμο. Ο υπερβάλλον αριθμός θανάτων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες, με το 57% να είναι άνδρες και το 43% γυναίκες. Συνολικά δε, το ποσοστό ανεβαίνει στις πιο ηλικιωμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους επεσήμανε πως τα αρνητικά αυτά νούμερα, όχι μόνο επιβεβαιώνουν το βαρύ ανθρώπινο κόστος της πανδημίας, αλλά επιβεβαιώνουν την ανάγκη όλες οι χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας και καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες, έτοιμες να αντιμετωπίσουν μεγάλες κρίσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα