Σημάδια… ζωής παρουσίασε και πάλι η αγορά εταιρικών ομολόγων και δη, πράσινων εταιρικών ομολόγων σε ένα διάστημα επενδυτικής κατήφειας στις αγορές διεθνώς. Μάλιστα, η αναβίωση αυτή ήταν άκρως δυναμική δεδομένου πως μιλάμε για την μεγαλύτερη μέχρι τώρα έκδοση πράσινου εταιρικού ομολόγου, όπως εξηγεί σε δημοσίευμα του και το πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για την ολλανδική TenneT Holding BV, που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες δικτύων ηλεκτροδότησης στην Ευρώπη, η οποία προχώρησε στην έκδοση τεσσάρων πράσινων ομολόγων, το καθένα διαφορετικής διάρκειας από 4,5 έως 20 χρόνια, ύψους 3,85 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται για την μεγαλύτερη έκδοση πράσινου εταιρικού ομολόγου ξεπερνώντας τις μέχρι τώρα κορυφαίες εκδόσεις από την Honda Motor Co. και την Engie SA.

Στόχος η συγκέντρωση χρημάτων για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέων πράσινων δικτύων ηλεκτροδότησης σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Η εταιρεία φαίνεται αναμεμειγμένη σε πλειάδα νέων project στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της επίτευξης των νέων στόχων της Ε.Ε. για τη μείωση των ρύπων. Μάλιστα, η μετάβαση αυτή αποκτά και γεωστρατηγική σημασία στο πλαίσιο της προσπάθειας για την μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ενεργειακές εισαγωγές από την Ρωσία.

«Πρόκειται για μια εταιρεία που βρίσκεται στην καρδιά της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης» σχολίασε ο Άρθουρ Κρέμπερς της NatWest Markets Plc, επισημαίνοντας πως ειδικά για τις αγορές της Ολλανδίας και της Γερμανίας είναι από τους παίκτες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση των οικονομιών τους.

Χαρακτηριστικό ήταν το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένου πως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ σε ένα διάστημα που η δυσπραγία στις διεθνείς αγορές λόγω του πολέμου είχε ρίξει σε… λήθαργο τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Η ολλανδική εταιρεία έχει προχωρήσει και σε δύο εκδόσεις πέρυσι συγκεντρώνοντας 1,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News