Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «βαλβίδα φυσικού αερίου», καθώς «επενδύει εδώ και καιρό στις υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου επεκτείνοντάς τη μαζικά, γράφει η γερμανική Handelsblatt

Oπως επισημαίνει o ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ελλάδα, Γκερντ Χέλερ, «o πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τα κράτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη πιο κοντά στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής… Η μονάδα στο βόρειο λιμάνι της Ελλάδας προορίζεται για την τροφοδότηση των Βαλκανίων με φυσικό αέριο, ώστε οι χώρες εκεί να μην εξαρτώνται πλέον από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom».

Βασιλική επίσκεψη στη Ρεβυθούσα

Για την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής που θα αυξήσει τη δυναμικότητα του σταθμού κατά τουλάχιστον 150 χιλ. κυβικά μέτρα, ενημέρωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, κατά την επίσκεψή τους στον σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στην επίσκεψη, τους συνόδευσαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fluxys, Pascal De Buck.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ανατροφοδοτεί την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Αέριο

Τις αμέσως επόμενες μέρες, γερμανικές και σλοβενικές εταιρίες, θα πρέπει να πληρώσουν τα συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Το τι θα κάνουν – και κυρίως το πως – θα αποτελέσει οδηγό και για τις ελληνικές. Οι «δικές μας», θα κάνουν το ίδιο από τις 20 Μαΐου και μετά.

Τέλη Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία η επιπλέον πλωτή δεξαμενή στην Ρεβυθούσα.

Οι νέες παραγγελίες υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αρχίσουν να φτάνουν στην Ελλάδα από τις 30 Απριλίου. Εκείνη που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαΐου, θα προωθηθεί στη Βουλγαρία.

Στη σκιά του πολέμου

Τα τελευταία νέα που έρχονται από τις… Άλπεις δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για τη φετινή (εκτάκτως καλοκαιρινή, λόγω πανδημίας) διοργάνωση του Νταβός. Μεγάλες χώρες (πχ Κίνα) ακυρώνουν τη συμμετοχή τους και γενικά το διεθνές ενδιαφέρον για το φόρουμ είναι περιορισμένο.

Προφανώς, κάποιο ρόλο σ´ αυτή την εξέλιξη παίζει και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι συνθήκες είναι πολύ περίεργες.

Η Ελλάδα πάντως θα λειτουργήσει το Greek House. Μπορεί να της στοιχίσει «κάτι παραπάνω», αλλά θα επιμείνει…

Η Τουρκία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα δώσει το «παρών».

Βάσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε, πριν επισκεφθεί τις ΗΠΑ, στις 16 Μαΐου, να κυρωθεί από την Βουλή η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας. Ωστόσο, οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν.

Επίσης δεν θα πρέπει να θεωρούνται πλέον δεδομένες οι επισκέψεις του στη Βοστώνη, όπως και η παρουσία του σε προγραμματισμένες ομογενειακές εκδηλώσεις (23 Μαΐου). Ο λόγος; Δεν μπορεί να λείπει για τόσο μεγάλο διάστημα από την χώρα.

Μητρώο

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δημιουργεί μητρώο όλων των αποδήμων Ελλήνων του εξωτερικού. Θα είναι ηλεκτρονικό και θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης των εκτός συνόρων Ελλήνων

Επίσης θα ξεκινήσει άμεσα μια συντονισμένη «επίθεση φιλίας» σε μεγάλα ξένα ΜΜΕ. Η οποία, αν χρειαστεί, θα είναι και πληρωμένη.

Ενίσχυση

Τι θα δοθεί, αν όχι νέα επιταγή ακρίβειας, τον Ιούνιο στα ευάλωτα νοικοκυριά; Στεγαστικό επίδομα, για να πληρώσουν το ενοίκιο τους.

Η πρόταση «κατέβηκε» στο πλαίσιο της φιλοσοφίας, οι ενισχύσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση του ΦΠΑ, αν γίνει, θα αφορά μόνο σε τρία συγκεκριμένα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και σε τίποτα άλλο.

Νέο άνοιγμα

Και στα resorts ετοιμάζεται να επεκταθεί η ισραηλινή αλυσίδα Brown επί ελληνικού εδάφους. Ετοιμάζει τρία κι ακολουθούν αλλά δύο.

Αυξήσεων μισθών συνέχεια

Μετά την αύξηση του κατώτατου, οι εργαζόμενοι – στο σύνολό τους – αναμένουν μια μικρή αλλά πραγματική αύξηση των καταβαλλόμενων αποδοχών τους το επόμενο μήνα.

Από την 1η Ιουνίου οι καθαρές αποδοχές όλων των εργαζόμενων – και όχι μόνο όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό – θα αυξηθούν κατά 0,25%.

Αυτό θα προκύψει από την αντίστοιχη μείωση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Η μείωση αυτή είναι μέρος μίας συνολικής μείωσης 0,5% στις εισφορές υπέρ του επικουρικού. Το υπόλοιπο 0,25% θα αφορά τις εργοδοτικές εισφορές.

Ειδικότερα οι εισφορές των ασφαλισμένων θα ανέλθουν στο 13,95% από την 1η Ιουνίου 2022 έναντι 14,2% (την 31η Μαΐου 2022), ενώ οι εισφορές των εργοδοτών θα πέσουν στα 22,15% έναντι 22,4%.

Μικρή η αύξηση αλλά στις εποχές της ακρίβειας που διανύουμε, οποιαδήποτε επιπλέον αμοιβή είναι καλοδεχούμενη.

Ποιος συνέβαλε στην εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων στο ΝΑΤ;

Διαδοχικές επιτυχίες για μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοινώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Κ Χατζηδάκης, ενώ την ίδια ώρα η κόντρα με τους υπαλλήλους του e ΕΦΚΑ καλά κρατεί.

«Μηδενίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στο ΝΑΤ», ανακοίνωσε ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του ταμείου απονέμοντας τα εύσημα στυς υπαλλήλους του συγκεκριμένου ταμείου.

«Τις συντάξεις των απόμαχων της θάλασσας τις βγάζουν οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ» και δεν θα πρέπει να «εξαφανίζεται το έργο τους», απάντησε η Ομοσπονδία εργαζομένων (ΠΟΣΕ – ΕΦΚΑ), με την οποία η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση.

Ανάλογη επιτυχία ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), όπου εξαλείφθηκε η εκκρεμότητα των ληξιπρόθεσμων μερισμάτων, ενώ το ταμείο απονέμει τα μερίσματα σε τριμηνιαία βάση μέσω τακτικών πληρωμών.

Όλα αυτά – εν αναμονή – της υλοποίησης της υπόσχεσης για πλήρη εξάλειψη των εκκρεμοτήτων στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, εντός του καλοκαιριού.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories