Στο υπουργείο Οικονομικών, δηλώνουν, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγές στο χρονολόγιο αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αυτήν την περίοδο «βρισκόμαστε στη διαδικασία που θέλουμε να βγάλουμε τα εκκαθαριστικά έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να ξέρουν πόσο έχουν να πληρώσουν και μέχρι πότε θα πληρώσουν με ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση της τάξεως του 15%».

Αυτό που μαθαίνουμε εμείς είναι ότι μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να μην σκέφτονται να μεταθέσουν το χρόνο  έναρξης καταβολής των δόσεων της επιστρεπτέας αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί  η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής η οποία συνοδεύεται με έκπτωση 15% και κανονικά  λήγει στις 31 Μαΐου 2022.

Στην περίπτωση που η ΑΑΔΕ δεν προλάβει να αναρτήσει εγκαίρως το «λογαριασμό» της επιστρεπτέας στους φορολογούμενους τότε είναι πιθανόν η προθεσμία να παραταθεί κατά ένα μήνα και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2022, ημερομηνία που εκπνέει κανονικά και η πληρωμή της πρώτης από τις 96 άτοκες δόσεις  της επιστρεπτέας.  Τώρα αν θα δοθεί νέα χρονική ανάσα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας θα φανεί το επόμενο διάστημα αφού ακόμη υπάρχει χρόνος…

Η ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ περνά μέσα από την προημερήσια αγορά

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία και ιδίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. στην οποία όλες οι αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας περνάνε μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας (προημερήσια αγορά). Κι επίσης είναι πολλές οι φωνές που ανοίγουν ένα θέμα περί διακοπής της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας…

Μία ενδιαφέρουσα απάντηση δίνει ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).

Ο Γιώργος Στάμτσης με ανάρτηση του στα social media φέρνει το παράδειγμα άλλων χωρών της Ε.Ε., σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ευρωπαίου Ρυθμιστή (ACER):

“Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου το 100% της καθημερινής κατανάλωσης ηλεκτρισμού περνά μέσα από την προημερήσια αγορά (το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας).

Όπως φαίνεται στο γράφημα του κατεξοχήν αρμόδιου ευρωπαϊκού οργάνου, του ACER, σε μια μεγάλη πλειάδα χωρών της ΕΕ ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινής κατανάλωσης ηλεκτρισμού περνά μέσα από την προημερήσια αγορά. Στην Ιρλανδία είναι πάνω από 100% (+εξαγωγές), στις Σκανδιναβικές χώρες είναι κοντά στο 90%, στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία είναι κοντά στο 80% και ακόμα και στη Γερμανία είναι κοντά στο 45%”, παραθέτει ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ και καταλήγει: “Ας έχει ο καθένας όποια άποψη θέλει στη δημόσια συζήτηση για την ενεργειακή κρίση, τι την προκάλεσε και πώς είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί. Αλλά παρακαλώ όλους όταν αναφέρονται σε νούμερα να χρησιμοποιούν τα πραγματικά δεδομένα”.

Απάντηση στα περί bonus

Για το θέμα της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για τη ΔΕΗ τοποθετήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου : «Το πρόγραμμα αγοράς και διάθεσης μετοχών ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση της επιχείρησης στις 4 Ιουνίου 2021, δίνει το δικαίωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει την πράξη αυτή και να διαθέσει τις μετοχές, αλλά το δικαίωμα αυτό δεν έχει ασκηθεί, ούτε πρόκειται να ασκηθεί. Κατά συνέπεια τα δημοσιεύματα και οι ισχυρισμοί για bonus 1.850.000 σε στελέχη της ΔΕΗ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η Attica και η ANEK

Mας λένε τραπεζικές πηγές ότι η Attica Group αν δεν δει φως στο βάθος του τούνελ των 40 εκατ. ευρώ που αναμένει από το Υπουργείο Ναυτιλίας ως αποζημίωση για τις άγονες γραμμές που έχει ήδη εξυπηρετήσει το  προηγούμενο διάστημα, δύσκολα θα προχωρήσει σε αυτή τη φάση, στην εξαγορά της ΑΝΕΚ. Είναι και ο πόλεμος, είναι και τα ακριβά καύσιμα, είναι και τα 40 εκατ. ευρώ που λείπουν, πως να πάει μπροστά αυτή η επένδυση. Στο μεταξύ, το management της Attica Group συνεχίζει πάντως τις αγορές ξενοδοχείων. Νέο απόκτημα το Tinos Beach αντί 6,5 εκατ. ευρώ.

Aλλαγή φρουράς στον ESM

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει τον ESM. Τέλη Οκτωβρίου λήγει η θητεία του και δεν θα ανανεωθεί. Ήδη ξεκίνησε ατύπως η κούρσα της διαδοχής του.

Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί – κατά πάσα πιθανότητα – στο Eurogroup της 23ης Μαΐου ή το αργότερο του Ιουνίου.

ΠΥΡΚΑΛ

Έως το τέλος του 2022 θα γίνει η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής της ΠΥΡΚΑΛ από τις εγκαταστάσεις του Υμηττού. Η νεότερη εξέλιξη είναι ότι θα κατευθυνθούν σε Λαύριο και Μάνδρα.

Προηγουμένως τις εξελίξεις ως προς το συγκεκριμένο project θα δρομολογήσει η μετακίνηση των διοικητικών υπηρεσιών της ΠΥΡΚΑΛ, τέλη Αυγούστου.

Τακτική επικοινωνία

Τακτική είναι πλέον η τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογο του. Ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Σόφιας να διακόψει την ροή ρωσικού αερίου στην χώρα

Οι δυο τους τα είπαν δια ζώσης χθες και στην Αλεξανδρούπολη.

Αγωγοί

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο: Στα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού IGB, που θα συνδέει τις Ελλάδα και Βουλγαρία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Εν προκειμένω, υπάρχει option και για το Κόσσοβο. Θα ενεργοποιηθεί; Άγνωστο προς το παρόν.

Φοροδιαφυγή

Δεν τίθεται θέμα παραγραφής της φοροδιαφυγής που εντοπίστηκε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και λιανεμπορίου το 2017 (πριν κλείσει). Η οφειλή (800 εκατ.) καταλογίστηκε τον Φεβρουάριο, αλλά επειδή είναι φοροκλοπή δεν παραγράφεται.

Αλλαξε χέρια η «Χριστίνα Ο»;

Το ιστορικό, από κάθε άποψη, σούπερ γιοτ «Χριστίνα Ο», του Αριστοτέλη Ωνάση, φέρεται να άλλαξε και πάλι ιδιοκτήτη. Ο οποίος είναι και Έλληνας εφοπλιστής που σκοπεύει να το ανασκευάσει.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories