Η Κομισιόν πρότεινε την απαγόρευση σε ένα μήνα όλων των υπηρεσιών ναυτιλίας, μεσιτείας, ασφάλισης και χρηματοδότησης που προσφέρονται από εταιρείες της ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως, όπως δήλωσε πηγή της ΕΕ στο Reuters την Τετάρτη. Το μέτρο αποτελεί μέρος του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που έχει σκοπό να πλήξει τη βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας.

Εφόσον η πρόταση λάβει την έγκριση των κυβερνήσεων της ΕΕ, όλες οι ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου θα απαγορευθούν σε έναν μήνα, είπε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η απαγόρευση θα ισχύει για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως, επηρεάζοντας δυνητικά την ικανότητα της Μόσχας να βρει εναλλακτικούς αγοραστές αφού η ΕΕ σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Εάν εγκριθεί, το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο θα τεθεί πλήρως σε ισχύ σε έξι μήνες, χωρίς ενδιάμεσα μέτρα, τόσο για νέες συμβάσεις στην αγορά σποτ όσο και για υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η προσδοκία είναι ότι οι αγορές θα μειώνονται πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα

Ένα παρόμοιο εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, που επιβλήθηκε από την ΕΕ τον Απρίλιο, τέθηκε άμεσα σε ισχύ για την αγορά σποτ και είχε περίοδο εφαρμογής τεσσάρων μηνών για τις υπάρχουσες συμβάσεις. Η απαγόρευση της ναυτιλίας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για το ρωσικό πετρέλαιο θα ισχύει μόνο για εταιρείες της ΕΕ.

Μια σειρά από εταιρείες εκτός ΕΕ, με πολλές από τις μεγαλύτερες με έδρα τις Βερμούδες, προσφέρουν θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου. Μεσιτεία προσφέρεται επίσης από πολλές εταιρείες εκτός ΕΕ.

Αρκετές ασφαλιστικές έχουν ήδη αναστείλει μέρος των εργασιών τους με τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή