Διευρύνουν σήμερα τις απώλειες τους τα αμερικανικά ομόλογα ανησυχώντας πως τα στοιχεία για την αγορά εργασίας θα ανοίξουν το δρόμο ώστε η Federal Reserve να υιοθετήσει πιο επιθετική στρατηγική στην άνοδο των επιτοκίων προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης αγγίζοντας το 3,09%, έχοντας χθες ήδη κλείσει πάνω από το όριο του 3% για πρώτη φορά από το 2018.

«Το να αφαιρέσουν από το τραπέζι μια αύξηση (των επιτοκίων) κατά 75 μονάδες βάσης δεν μοιάζει αρκετά επιθετική κίνηση, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός» σχολίασε ο Τζέιμς Καμπ της Eagle Asset Management, προβλέποντας πως η αντίδραση στην αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί ωθώντας την απόδοση του 10ετούς πάνω από το όριο του 3,23%.

Νευρικότητα και στην Ευρωζώνη

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν, πάντως, σήμερα και τα ευρωπαϊκά ομόλογα καθώς οι επενδυτές διαπιστώνουν αυξημένη κινητικότητα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω από το επίμαχο ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων, με πολλά στελέχη και αξιωματούχους να τάσσονται υπέρ μιας αύξησης μέσα στο καλοκαίρι και πιθανότατα στο συμβούλιο του Ιουλίου. Σημαντική μάλιστα ήταν και η παρέμβαση που έκαναν σήμερα για το θέμα μέσα από δηλώσεις τους τόσο ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ, όσο και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η ψαλίδα μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων «άνοιξε» πάνω από τις 200 μονάδες βάσης για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020.

«Η διεύρυνση των spreads με το γερμανικό Bund θα πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για την ΕΚΤ, διότι λειτουργεί σαν υπενθύμιση πως τα κράτη, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν ολοένα πιο διαφορετικά κόστη χρηματοδότησης» επεσήμανε ο Λούκα Κατσουλάνι της ιταλικής UniCredit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές