Η Ευρώπη οδηγείται σε σημαντική ύφεση, εκτιμούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι αρκετών blue chip ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίοι μίλησαν στο CNBC. Η γηραία ήπειρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις οικονομικές κυρώσεις και τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν τις προβλέψεις ανάπτυξης για την ευρωζώνη τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικούς κραδασμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια ταυτόχρονα με ένα σοκ προσφοράς που προέρχεται από την πολιτική της Κίνας για τη διαχείριση της πανδημίας. Ως εκ τούτου είναι έκδηλες οι ανησυχίες για «στασιμοπληθωρισμό» και ενδεχόμενη ύφεση.

«Σίγουρα, βλέπουμε μια μεγάλη ύφεση να προετοιμάζεται, αλλά αυτό ακριβώς βλέπουμε – την προετοιμασία. Εξακολουθεί να υπάρχει υπερβολική ζήτηση καθώς βγαίνουμε από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία», επισημαίνει ο Στέφαν Χάρτουγκ, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού Bosch. «Η πανδημία είναι παρούσα και δοκιμάζει την Κίνα, αλλά  σε πολλές περιοχές στον κόσμο η ζήτηση των καταναλωτών έχει ήδη αυξηθεί». Προσθέτει ότι παρατηρείται παρατεταμένη ζήτηση  για οικιακές συσκευές, ηλεκτρικά εργαλεία και οχήματα, αλλά εκτιμά ότι αυτό θα ατονήσει. «Η ζήτηση θα εξακολουθεί να υπάρχει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» εξηγεί «ακόμη κι αν βλέπουμε το ενδιαφέρον να αυξάνεται και οι τιμές να ανεβαίνουν, κάποια στιγμή δεν θα είναι απλώς μια κρίση προσφοράς, θα είναι επίσης και μια κρίση ζήτησης και τότε σίγουρα, βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση».

Τι λένε οι οικονομολόγοι για ενδεχόμενη ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 7,5% τον Μάρτιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πιο ήπια νομισματική πολιτική σε σχέση με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Η ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP (πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων) το τρίτο τρίμηνο, μετά το οποίο θα έχει περιθώριο να ξεκινήσει τη νομισματική σύσφιγξη, ανάλογα με τις  οικονομικές προοπτικές.

«Η επιδείνωση των κινεζικών lockdown» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίτινγκ, και οι επιφυλακτικές καταναλωτικές δαπάνες ως αντίδραση στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν προσωρινή συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο.Ένα άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία (πολύ απίθανο) θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση. Εάν η Fed το κάνει πολύ λάθος και εκτοξεύσει τις ΗΠΑ κατευθείαν από άνθηση σε κατάρρευση (απίθανο αλλά όχι εντελώς αδύνατον), μια τέτοια ύφεση θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ μέσα στο επόμενο έτος». Ωστόσο, εκτιμά ότι η ευρωζώνη είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση μόνο «αν το χειρότερο φτάσει στο χειρότερο» και ότι δεν είναι το βασικό σενάριο.

Η οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία ή περαιτέρω διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού είναι βασικοί παράγοντες που μπορούν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, εξηγεί ο πρόεδρος της γερμανικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής BaFin, Μαρκ Μπράνσον, με τη βιομηχανία να ειναι ιδιαίτερα ευάλωτη. «Βλέπουμε ήδη ότι η ανάπτυξη συρρικνώνεται στο μηδέν και είναι ευάλωτη, ενώ επηρεάζεται από τα συνεχιζόμενα σοκ που σχετίζονται με την πανδημία» προσθέτει και συνεχίζει «Έχουμε πληθωρισμό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, άρα αυτό είναι ένα κοκτέιλ που είναι δύσκολο για την οικονομία».

Οι προκλήσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο

Η κατάσταση στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, δήλωσε στο CNBC, o διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz, Όλα Καλένιους. «Από τη μία πλευρά, έχουμε τις συνεχείς ελλείψεις που σχετίζονται κυρίως με τους ημιαγωγούς. Επιπλέον, υπάρχουν τώρα νέα lockdown στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά μας, που θα μας επηρεάσουν στην Κίνα αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, και επιπλέον ο πόλεμος της Ουκρανίας, άρα το επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελεί πρόκληση» εξηγεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του  διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen, Χέρμπερντ Ντίς, ο οποίος επεσήμανε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε επίσης το πρώτο τρίμηνο προκλήσεις λόγω πανδημίας, έλλειψη chip και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέλος,ο  διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Σόρεν Σκου, είπε ότι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο παρακολουθεί επίσης τους κινδύνους ύφεσης, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν αναμένει ότι αυτοί θα έρθουν στο προσκήνιο μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή