Μετά τους αξιωματούχους της ΕΚΤ σήμερα την σκυτάλη πήραν οι τραπεζίτες και μάλιστα οι επικεφαλής των δύο ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Γαλλίας καταθέτοντας την άποψη τους για τα «καυτό» ζήτημα της επιτοκιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση μετά την προχθεσινή απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve να επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στους κόλπους της ΕΚΤ η συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά…

Άμεση δράση ζητά ο Νάγκελ

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ, αν και πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχο του, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για την ανάγκη ταχείας ανάληψης δράσης από την ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πιεστικό πρόβλημα της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτοξεύτηκε στο 7,5%, ήτοι περίπου τέσσερις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας που θέτει η ΕΚΤ.

«Το παράθυρο της ευκαιρίας που άνοιξε για τις πρώτες νομισματικές δράσεις σταδιακά κλείνει και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στη χρονιά» προειδοποίησε ο κ. Νάγκελ, μιλώντας σε συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας FAZ. Επεσήμανε δε, πως δεν πείθεται από το επιχείρημα πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να δείξει εγκράτεια, απλά και μόνο επειδή η γενική οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη.

Κατά τον πρόεδρο της Buba «τα στοιχεία (του πληθωρισμού) μιλούν από μόνα τους», επομένως με το να περιμένει παραπάνω το συμβούλιο για να αντιδράσει, ρισκάρει την περαιτέρω συσσώρευση των πληθωριστικών προοπτικών, κάτι που θα απαιτήσει πολύ πιο επιθετική αντίδραση αργότερα.

Πάντως, ο ίδιος απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις για τα επόμενα βήματα του συμβουλίου και το χρονοδιάγραμμα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. «Δεν βλέπω το λόγο να διαφωνούμε για το θέμα. Θα αποφασίσουμε με βάση τα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο» εξήγησε, σχολιάζοντας πως οι αγορές έχουν πάρει το μήνυμα πως η εποχή των αρνητικών επιτοκίων έχει παρέλθει.

Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, παραδέχτηκε τις δυσκολίες που υπάρχουν και που θα οδηγήσουν σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, όμως ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει υποχώρηση σε επίπεδα ύφεσης.

Αύξηση μέσα στο καλοκαίρι ζητά και ο Βιλερουά 

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων με στόχο την επιστροφή τους σε θετικό έδαφος μέχρι τα τέλη της χρονιάς, τάχθηκε και ο συνήθως μετριοπαθής επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε ομιλία του ο Γάλλος τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως δεν αποκλείει μια αύξηση των επιτοκίων κατά τα επικείμενα συμβούλια της ΕΚΤ. «Με εξαίρεση να προκύψουν απρόβλεπτα νέα σοκ, νομίζω πως είναι λογικό τα επιτόκια να έχουν περάσει σε θετικό έδαφος μέχρι τα τέλη της χρονιάς» εξήγησε.

Για τον ίδιο λόγο ο κ. Βιλερουά τάχθηκε υπέρ του τερματισμού των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στο συμβούλιο της 9ης Ιουνίου, μία απόφαση που αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων. Από εκεί και πέρα η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί σταδιακά για την ομολοποίηση της πολιτικής της, υποστήριξε ο Γάλλος τραπεζίτης.

Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη της ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, μετά την πτώση του ευρώ σε χαμηλά πενταετίας έναντι του δολαρίου, στα 1,05 δολάρια, δημιουργώντας επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις μέσω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. «Ένα ευρώ που είναι πολύ αδύναμο κινείται ενάντια στον στόχο μας για την σταθερότητα των τιμών».

Σημειωτέον πως στο επίμαχο ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Βόστγιαν Βάσλε, ο οποίος επίσης υποστήριξε πως θεωρεί λογική μια αύξηση των επιτοκίων «ήδη πριν το καλοκαίρι».

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν σε μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και δύο ακόμη αυξήσεις αντίστοιχου μεγέθους στα συμβούλια του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως