Βουτιά 6% για τον γενικό δείκτη και απώλειες σχεδόν 10% για τις τράπεζες ήταν η εικόνα της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ούτε και σήμερα κατάφερε να ανακόψει τη σφοδρότητα των πωλητών, οι οποίοι κυριαρχούν επί δύο εβδομάδες.

O γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,44% στις 866,75 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει στα 113 εκατ. ευρώ.Ο θλιβερός απολογισμός όμως ανεβαίνει εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες ο τραπεζικός κλάδος χάνει άνω του 16%, ενώ ο γενικός δείκτης έχει χάσει πάνω από 8%. Η αγορά σήμερα ολοκλήρωσε την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική της συνεδρίαση, αδυνατώντας να υψώσει άμυνες μπροστά σε ένα παγκόσμιο sell off, ο τόνος του οποίου δίδεται από τη Wall Street.Έτσι, όχι μόνο το ΧΑ έχασε ότι έχτιζε τον Απρίλιο, αλλά έχασε και τα κέρδη από την αρχή του έτους. Έτσι, η προ ημερών είσοδος του Δείκτη σε ζώνη υπερπώλησης φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο, καθώς ήρθε χθες ένα καθαρό σήμα short σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με την πλειονότητα των εισηγμένων στο ταμπλό να συμφωνούν ως προς την απώλεια κρίσιμων στηρίξεων. Επομένως, η έλλειψη αντανακλαστικών από τους αγοραστές θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των 858 μονάδων.

Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η εικόνα που βλέπουμε στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά το Πάσχα, είναι ένα review της ισχύος των ξένων έναντι των εγχωρίων χαρτοφυλακίων. Η πρώτη ομάδα, η οποία και έχει την πλειονότητα των συναλλαγών, δείχνει να αποεπενδύει από την ελληνική αγορά, κυρίως λόγω της “γενικής εντολής” του risk off που έχει δοθεί παγκοσμίως, και όχι λόγω των αδυναμιών του ΧΑ. Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί και η αδυναμία των εγχώριων χαρτοφυλακίων να υψώσουν τις άμυνες, τότε το pullback του ΧΑ ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι θα συμβεί, όσο τα μέτωπα της αβεβαιότητας παγκοσμίως παραμένουν ανοιχτά και επικίνδυνα.Εν τω μεταξύ, η αναρρίχηση της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε επίπεδα που είχε να δει από τα υποστηρικτικά προγράμματα λόγω πανδημίας το Μάρτιο του 2020, επαναφέρει τους φόβους και τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, ενώ αναδεικνύει και τις αποκλίνουσες απόψεις εντός του ΔΣ της ΕΚΤ αναφορικά με τις παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων. Υπενθυμίζεται σήμερα ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,52%.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Εθνική με το -5,05%, αλλά και οι Eurobank, Alpha Bank, Coca Cola, Titan και Μυτιληναίος με πτώση άνω του 4% ήταν αυτοί που σήκωσαν το βάρος των πωλητών. Αρνητικά όμως έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΔΕΗ, Λάμδα, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, η Jumbo και ο ΟΤΕ έκλεισαν με κέρδη 0,14% και 0,74% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών