Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη πολλών εταιρειών στην Κίνα, εξαιτίας της νέας έξαρσης κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και διαφόρων άλλων παραγόντων, όπως ο πληθωρισμός, οι συρράξεις στην Ουκρανία ή τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η Κίνα αποτελεί σημαντική βιομηχανική χώρα, με πολλές εταιρείες να έχουν επικεντρωθεί στις δραστηριότητες τους στην περιοχή αυτή. Ωστόσο, πολλές πολυεθνικές έχουν έρθει αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα και προκλήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, με την παραγωγή τους να έχει πληχθεί σημαντικά.

Παρακάτω, αναφέρονται, ενδεικτικά, τα προβλήματα που προέκυψαν σε ορισμένες εταιρείες, στην Κίνα, την προηγούμενη εβδομάδα:

Αναστολή δημοσιονομικών προοπτικών για τα Starbucks

Μείωση 23% σημείωσαν οι πωλήσεις των Starbucks στην Κίνα, κατά το τρίμηνο που έληξε στις 3 Απριλίου, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο, το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

Η εταιρεία προέβη στην αναστολή των δημοσιονομικών της προοπτικών για το υπόλοιπο οικονομικό έτος ή τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Ο CEO της εταιρείας, Χάουαρντ Σουλτς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Οι συνθήκες στην Κίνα είναι τέτοιες που δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο τελευταίο ήμισυ του έτους», προσθέτοντας την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τον πληθωρισμό και τα επόμενα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας.

«Χαμένη» και η Apple εξαιτίας κορωνοϊού

Κατά 4 με 8 δισ. πρόκειται να πλήξει το lockdown στη Σαγκάη τις πωλήσεις στην περιοχή που, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις τσιπ, θα δυσκολέψουν κατά πολύ τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, η Apple έχει προβεί σε κατηγορίες ότι οι δυσκολίες και αναταραχές που έχουν προκληθεί από τον κορωνοϊό έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση.

«Μη αντάξια» των προσδοκιών και η Dupont

Χαμηλότερες των προσδοκιών ήταν οι δημοσιονομικές προοπτικές της εταιρείας Dupont για το δεύτερο τρίμηνο, με την εταιρεία να αναμένει κέρδη μεταξύ 3,2 με 3,3 δισ., Τα ποσά αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της FactSet για κέρδη που θα άγγιζαν τα 3,33 δισ.

Υπαίτια για την κατάσταση αυτή είναι και τα διάφορα lockdown και οι περιορισμοί στην Κίνα, με τον διευθυντή οικονομικών της εταιρείας να αναφέρει ότι: «Αναμένουμε η αστάθεια στο μακροπεριβάλλον, ήτοι τα lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού, να εντείνουν περισσότερο τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022».

Mεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε στο κλείσιμο δύο εργοστασίων Dupont, στην Κίνα, εξαιτίας των lockdown, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν ξανά μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ προσέθεσε ότι η αδυναμία λήψης πρώτων υλών από την Κίνα ανάγκασε ορισμένα εργοστάσια να λειτουργούν με χαμηλότερους ρυθμούς, επηρεάζοντας το περιθώριο κέρδους, κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Xαμηλότερα κέρδη και για την Estee Lauder

Σε μείωση των δημοσιονομικών της προοπτικών για ολόκληρο το έτος προέβη η Estee Lauder, εξαιτίας του κορωνοϊού και του πληθωρισμού.

Συνεπώς, το λιανεμπόριο και οι δυνατότητες διανομής περιορίστηκαν, με τα εργοστάσια στη Σαγκάη να λειτουργούν με περιορισμένη χωρητικότητα για την εκπλήρωση παραγγελιών από τις αρχές μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2022.

Οι νέες δημοσιονομικές προοπτικές για το οικονομικό έτος, που λήγει στις 30 Ιουνίου, προβλέπει αύξηση εσόδων μεταξύ 7% και 9%, πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες της FactSet για αύξηση 14,5%. Η πρόβλεψη της Estee Lauder για κέρδη από 7,05 έως 7,15 δολάρια ανά μετοχή κυμαίνεται, επίσης, χαμηλότερα των 7,57 δολαρίων ανά μετοχή, όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Προβλήματα και για τη Yum China

Τον κώδωνα του κινδύνου για  λειτουργικές ζημίες έκρουσε ο οικονομικός διευθυντής της Yum China, ο οποίος ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας θα βελτιωθεί, μόνο εάν παρατηρηθεί βελτίωση της κατάστασης του κορωνοϊού, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Η εν λόγω εταιρεία διαχειρίζεται τα εμπορικά σήματα fast food, KFC και Pizza Hut, στην Κίνα, και είναι o μεγαλύτερος μέτοχος σε κοινοπραξία με την ιταλική εταιρεία καφέ Lavazza, η οποία προέβη στο άνοιγμα διάφορων καφετεριών στην Κίνα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Η Yum China δήλωσε, την Τρίτη, ότι οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 20%, σε ετήσια βάση, τον Μάρτιο, και πιθανότατα διατήρησαν τον ίδιο ρυθμό πτώσης και τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή