Παρεμβάσεις ανάσα για τον κλάδο των κατασκευών ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά τη σημερινή τελευταία συνάντηση του υπουργού Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη με εκπροσώπους των εργοληπτών. Θεσπίζοντας πριμ ολοκλήρωσης έργων, που θα ανέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 5% επί του ανεκτέλεστου υπολοίπου κάθε σύμβασης, δίνεται κίνητρο στους αναδόχους, ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις και να ολοκληρώσουν τα έργα.

Οι ραγδαίες ανατιμήσεις των υλικών, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που κλιμακώθηκε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απειλούν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα έργων και αναδόχων. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχοντας λάβει ήδη μια νομοθετική πρωτοβουλία στα τέλη του 2021 με την οποία καθόρισε συντελεστές αναθεώρησης για περίπου 500 κατηγορίες δημοσίων έργων, προχωρά σε μια ακόμη πρωτοβουλία ώστε να στηρίξει τις κατασκευές, σε μια περίοδο που βρίσκεται εν εξελίξει ένα πρόγραμμα έργων «μαμούθ».

Το πλαίσιο των θεσμικών και τεχνικών παρεμβάσεων που συμφωνήθηκε, και το οποίο θα προωθηθεί άμεσα, κινείται συνολικά σε πέντε άξονες. Ένα από τα αιτήματα των εργοληπτικών οργανώσεων, τα οποία συχνά ξέφευγαν από τη σφαίρα του βιώσιμου και εφικτού -όπως συνηθίζεται εξάλλου σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, που υλοποιείται είναι η παράταση στις προθεσμίες εκτέλεσης των έργων.

Τράτο έξι μηνών

Δίνεται έτσι ένα τράτο έξι μηνών προκειμένου οι ανάδοχοι να αποσυμπιεστούν από τις αυξήσεις των τιμών των υλικών. Θεωρείται ότι αυτή η πρωτοβουλία βάζει «φρένο» σε καθυστερήσεις λόγω δικαστικών προσφυγών και διεκδικήσεων εκ μέρους των εταιρειών από το Δημόσιο για την αδυναμία τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων των έργων.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο bonusγια την ολοκλήρωση των έργων, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «το πριμ θα δίνεται μόνο σε ολοκληρωμένα και χωρίς καθυστερήσεις έργα». Κατά πληροφορίες, αυτό θα είναι ύψους 5%επί του ανεκτέλεστου υπολοίπου κάθε σύμβασης, σύμφωνα με τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα κατά τον χρόνο εκτέλεσης.

Θα θεσμοθετηθεί ακόμη η τιμολόγηση ασφάλτου, PVC και πολυαιθυλενίου με απολογιστικό τρόπο, η οποία μάλιστα, κατά πληροφορίες, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1ηΦεβρουαρίου.

Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο, στο πλαίσιο των στοχευμένων παρεμβάσεων, θα «τρέξει» την έκδοση συντελεστών αναθεώρησης για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ώστε να γίνει εντός του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη γίνει για τα πρώτα τρία τρίμηνα της προηγούμενης χρονιάς βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Κλείνοντας αυτό το πακέτο παρεμβάσεων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ενεργοποιήσει μία Επιτροπή για τη διαπίστωση τιμών Δημοσίων Έργων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές