Διάθεση πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες μέχρι το 2025 προβλέπεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακόμα, 140 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης μέσω των αναβαθμισμένων κέντρων της Δ.ΥΠ.Α. σε 78.000 ωφελούμενους μέχρι το τέλος του 2025 και 143 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των Επαγγελματικών Σχολών της Δ.ΥΠ.Α. εκ των οποίων τα 108 εκατ. ευρώ για τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των 37 Επαγγελματικών Σχολών. Πρόσθετες πιστώσεις, σε μεγάλη κλίμακα, θα προβλεφθούν και στο νέο ΕΣΠΑ.

Επίσκεψη στο Αιγάλεω

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει τη στήριξη δομών μαθητείας εκφράστηκε κατά την κοινή επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) στο Αιγάλεω.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης».

Η μονάδα αυτή της Δ.ΥΠ.Α., όπως και άλλες αντίστοιχες δομές μαθητείας, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στήριξης της επαγγελματικής κατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων.

Συνάντηση με σπουδαστές

Ο κ. Σχοινάς και ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκαν με σπουδαστές των τμημάτων Εγκαταστατών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Έργων, Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Έργων και Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων και συνομίλησαν μαζί τους. Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι σπουδαστές, για τις ειδικότητές τους υπάρχει μεγάλη ζήτηση και είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που επέλεξαν τις σχολές μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α. σε σχέση με την επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Μαθητεία

Σημειώνεται ότι οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α.:

• Πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα με αμοιβή και ασφάλιση.

• Τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα.

• Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

• Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές.

• Δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

• Λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η αμοιβή των μαθητών αντιστοιχεί σε 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας σε εργασιακό χώρο για 2 έτη (τέσσερα εξάμηνα).

Δηλώσεις

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ευρώπης από το να βρεθούμε σε αυτές τις Επαγγελματικές Σχολές, όπου η Ευρώπη στην πράξη ανοίγει δρόμους για την απασχόληση και τις δεξιότητες», δήλωσε ο κ Σχοινάς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «την ώρα που η ανεργία υποχωρεί μεν αλλά είναι στο 12,9%, είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε επαγγελματικά που σχετίζονται με τεχνικές δεξιότητες. Και γενικότερα με δεξιότητες που παρέχονται από τις Σχολές Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ). Οι κατευθύνσεις που έχω δώσει στη διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. είναι τρεις: Πρώτον, η αναβάθμιση κι ο εκσυγχρονισμός των Σχολών αυτών, μέσω και της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον, η προβολή των σχολών, αλλά και γενικότερα των επαγγελματικών ευκαιριών που παρέχουν όλα τα τεχνικά επαγγέλματα στους νέους. Τρίτον, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Δ.ΥΠ.Α. και επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η εκπαίδευση στις σχολές και να συνδυαστεί ακόμη περισσότερο η επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα με τις ανάγκες της αγοράς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News