Φωτιά… στα υποβρύχια καλώδια από το κόστος των πρώτων υλών

Αναθεώρηση των προϋπολογισμών των έργων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ζητά ο ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ. Ποια είναι τα projects

Φωτιά… στα υποβρύχια καλώδια από το κόστος των πρώτων υλών

Μεγάλα επενδυτικά σχέδια κρίσιμα για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας επηρεάζονται από το ράλι των τιμών των πρώτων υλών με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων ή οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς να εγείρουν θέμα αναπροσαρμογής των προϋπολογισμών.

Πρόκειται για υποθαλάσσιες αλλά και εναέριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις όπως και Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, υποδομές οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόσφατο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μανούσος Μανουσάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης – Νάξου.

Ο κ. Μανουσάκης ερωτηθείς σχετικώς είπε πως «το τοπίο έχει μεταβληθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Είμαστε σε συνεργασία με τη ΡΑΕ προκειμένου να αιτιολογηθεί από την πλευρά μας πιθανή μεταβολή στο κόστος των υλικών και των έργων συνολικά που πρόκειται να δημοπρατηθούν αλλά και είναι δημοπρατημένα». Επίσης προβλήματα υπάρχουν και με την εφοδιαστική αλυσίδα, σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των υλικών, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Τα έργα

Τα έργα που έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις των πρώτων υλών είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική «Αριάδνη» ύψους 1 δις. ευρώ, οι επόμενοι διαγωνισμοί της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ύψους με τα έργα ύψους άνω των 400 εκ. ευρώ των υποσταθμών σε Σέριφο, Μήλο και Φολέγανδρο καθώς και τα υποβρύχια καλώδια, τα ΚΥΤ Κουμουνδούρου, Κορίνθου κλπ.

Πηγές θέλουν οι υπόλοιποι διαγωνισμοί για τη Δ’ Φάση των Κυκλάδων να έχουν πάρει το «πράσινο» φως από τη ΡΑΕ για την αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών και οι συμμετέχουσες τεχνικές εταιρείες να καλούνται για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 7 Ιουνίου με βάση τα νέα δεδομένα.

Ο Ρυθμιστής αναμένει αιτιολογημένες προτάσεις για τα άλλα έργα όπως της Κρήτης – Αττικής και των ΚΥΤ Κουμουνδούρου και Κορίνθου για τα οποία έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις.

Για τον ΑΔΜΗΕ που δέχεται πιέσεις από τις κατασκευαστικές εταιρείες το θέμα είναι κρίσιμο καθώς το αναπροσαρμοσμένο κόστος θα πρέπει να περάσει στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση.

Πάντως, πηγές του Διαχειριστή διαβεβαιώνουν πως γίνονται προσπάθειες ώστε οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις να προχωρήσουν και να παραδοθούν εγκαίρως, ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για «πάγωμα» των μεγάλων αυτών έργων.

OT Originals

Περισσότερα από Ενέργεια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο