Τρεις στις δέκα (30%) επιχειρήσεις επιλέγουν να απενεργοποιήσουν το πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας σε περίπτωση που επηρεάζονται οι διαδικασίες παραγωγής ή τα συστήματα αυτοματισμού τους.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Kaspersky «Kaspersky ICS Security Survey 2022: The seven key to improve OT security outcomes», συνολικά το το 38% των οργανισμών αντιμετωπίζει περιστασιακά τέτοια προβλήματα, ενώ το 43% έχει τύχει να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα τουλάχιστον μία φορά. Πίσω από τα εμπόδια αυτά βρίσκονται ζητήματα συμβατότητας.

Η ισορροπία ασφάλειας και συνέχειας παραγωγής

Κατά την εφαρμογή λύσεων ασφάλειας σε ένα επιχειρησιακό τεχνολογικό περιβάλλον, είναι ζωτικής σημασίας οι οργανισμοί να επιτυγχάνουν ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της συνέχειας της παραγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση, το μη προγραμματισμένο downtime που προκαλείται από διακοπές της παραγωγής μπορεί να κοστίσει στις επιχειρήσεις έως και 260.000 δολάρια ανά ώρα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Η εξεύρεση αυτής της ισορροπίας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει ορισμένες εταιρείες στη διακοπή της προστασίας τους. Για ορισμένους επιτυγχάνεται μια μορφή ισορροπίας, η οποία ωστόσο τείνει προς τη μία πλευρά. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (65%) προτιμούν να αλλάξουν τα συστήματα παραγωγής και αυτοματοποίησης προκειμένου να αποφύγουν τέτοιας μορφής διλήμματα, ενώ το 59% θα προτιμούσε να αλλάξει τις ρυθμίσεις ψηφιακής ασφαλείας της επιχείρησης. Ένα επιπλέον 44% πιστεύει ότι το ζήτημα εναπόκειται στον προμηθευτή ή τον πάροχο ασφάλειας και προτιμά να αλλάξει λογισμικό προκειμένου να διατηρήσει ανεπηρέαστες τις διαδικασίες παραγωγής του.

Ζητήματα συμβατότητας

Μια πιθανή εξήγηση για τα ζητήματα συμβατότητας που μπορεί να ανακύψουν εντοπίζεται στις λειτουργικές τεχνολογίες (OT) των επιχειρήσεων ή τα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου (ICS), τα οποία ενδέχεται να είναι παρωχημένα και να μην μπορούν να αναβαθμιστούν.

Ένας από τους ερωτηθέντες από μια κατασκευαστική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στη Βόρεια Αμερική δήλωσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με το OT και το ICS είναι ότι ο εξοπλισμός που διαθέτουμε δεν είναι αναβαθμίσιμος πέρα από το τρέχον επίπεδό του. Οι κατασκευαστές δεν προσφέρουν κανένα είδος αναβάθμισης στα τρέχοντα συστήματά μας. Έτσι, έχουμε προσκολληθεί σε παρωχημένες πλατφόρμες που είναι και παραμένουν ευάλωτες».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι αδύνατο για τον μέσο βιομηχανικό οργανισμό να επικαιροποιεί ένα στα έξι (16%) τερματικά σημεία στο ΟΤ δίκτυό του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Μετρό της Αθήνας: Θα σερφάρουμε με WiFi και 5G
Τεχνολογία |

Με WiFi και 5G θα σερφάρουμε στο Μετρό της Αθήνας

Σταθμούς με WiFi και 5G στους συρμούς θα έχει σε λίγα χρόνια το μετρό της Αθήνας. Έτσι, οι επιβάτες θα μπορούν να μιλούν και να σερφάρουν απρόσκοπτα, καθώς θα μετακινούνται στην πόλη, χωρίς να χάνεται όπως σήμερα το σήμα. Ένα «κενό» στην επικοινωνία που προκαλεί εδώ και χρόνια γκρίνια στους χρήστες του μέσου, ενώ κατά […]