Εντονο προβληματισμό και απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων προκαλεί η ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες το TerraUSD, το stablecoin που υποτίθεται ότι είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.

Σήμερα Τετάρτη TerraUSD διαπραγματεύτηκε έως και 23 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία της CoinDesk , για να ανακάμψει αργότερα, λίγο κάτω από μισό δολάριο.

Τα stablecoin, αυτή η φυλή κρυπτονομισμάτων είχαν κερδίσει την εύνοια των εμπόρων επειδή ήταν το μόνο μέρος νέα αυτής ψηφιακής αγοράς, που φημίζονταν -ή διατυμπάνιζαν- τη σταθερότητά τους.

Ενώ τα πιο δημοφιλή stablecoin διατηρούν τα επίπεδά τους με περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνουν χρέος και μετρητά σε δολάρια, το TerraUSD είναι αυτό που είναι γνωστό ως αλγοριθμικό stablecoin, το οποίο βασίζεται στη χρηματοοικονομική μηχανική για να διατηρήσει τη σύνδεσή του με το δολάριο, σε σχέση 1:1.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το «σπάσιμο» αυτής της σχέσης ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο με μια σειρά μεγάλων αναλήψεων TerraUSD από το Anchor Protocol, ένα είδος αποκεντρωμένης τράπεζας για επενδυτές κρυπτογράφησης.

Το Anchor Protocol βασίζεται στην τεχνολογία του ίδιου δικτύου blockchain Terra στο οποίο βασίζεται η TerraUSD. Ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη του stablecoin τους τελευταίους μήνες, επιτρέποντας στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων να κερδίζουν αποδόσεις σχεδόν 20% ετησίως.

Ντόμινο

Αυτή η ξαφνική εκροή χρημάτων τρόμαξε μερικούς traders που άρχισαν να πουλούν το TerraUSD και το αδερφικό του token Luna. Πριν σπάσει αυτή η σχέση, το TerraUSD ήταν το τρίτο μεγαλύτερο stablecoin με συνολική χρηματιστηριακή αξία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και γρήγορα προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, επηρεασμένο και από το sell off στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στα υψηλότερου ρίσκου assets.

Απώλειες δισεκατομμυρίων

Πλέον έχει χάσει το περίπου 70% της αξίας του μέσα σε λίγες ώρες, ενώ πτώση κατά 90% κατέγραψε και το Luna, με ουκ ολίγους να μετρουν απώλειες δισεκατομμυρίων.

«Καταλαβαίνω ότι οι τελευταίες 72 ώρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για όλους σας—να ξέρετε ότι είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με όλους σας για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και θα χτίσουμε το δρόμο μας για να βγούμε από αυτήν», έγραψε στο Twitter, ο Do Kwon, ο Νοτιοκορεάτης προγραμματιστής που δημιούργησε το TerraUSD .

Ο δημιουργός του Terra, Do Kwon, έχει επίσης αγοράσει Bitcoin αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.

«Όλοι οι επαγγελματίες traders και επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους στο USΤ για να δουν εάν μπορεί να διατηρήσει το “δέσιμό” του με το δολάριο» τονίζει στο CNBC ο Ματ Χούγκαν, chief investment officer της Bitwise Asset Management. «Ο κίνδυνος για την αγορά είναι πραγματικά μεγάλος» συμπληρώνει

Τα Stablecoins έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία δύο χρόνια και άνθρωποι της αγοράς τα χαρακτηρίζουν «ως το γράσο που κινεί τα γρανάζια του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων». Οι επενδυτές προτιμούν να αγοράζουν νομίσματα όπως bitcoin, Ether και dogecoin χρησιμοποιώντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, επειδή όταν αγοράζουν ή πωλούν, η τιμή κινείται μόνο από τη μία πλευρά. Επιτρέπουν επίσης τις γρήγορες συναλλαγές χωρίς τους χρόνους διακανονισμού που σχετίζονται με τα νομίσματα που έχουν εκδοθεί από κυβερνήσεις, κάτι που μπορεί να διαρκέσει ημέρες.

Η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις, εντείνοντας τη μεταβλητότητα και στο Bitcoin. Δεν είναι τυχαίο ότι το No.1 κρυπτονόμισμα παγκοσμίως υποχώρησε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News