Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει κρύψει την προθυμία του να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο κατά της Ευρώπης, και με κάθε αφορμή «οπλίζει» εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη.

Οι αντι-κυρώσεις στις οποίες προχώρησε η Μόσχα, είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να καταγράφουν νέο ράλι.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη έως και 15% στα 107,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκαλώντας νέες ανησυχίες για περαιτέρω ενίσχυση του πληθωριστικού εφιάλτη που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αυτή την εβδομάδα οι τιμές έχουν κατά 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας και τις τιμές του ρεύματος. Σύμφωνα με το Refinitiv, οι τιμές για τη γερμανική ενέργεια το επόμενο έτος έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2022 σε πάνω από 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, .

«Στερεύει» ο Γιαμάλ

Υπενθυμίζεται ότι, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Γιαμάλ, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Μόσχα κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού.

«Έχει εφαρμοστεί απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η Gazprom. «Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση της χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου που ανήκει στην EuRoPol GAZ για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει διακόψει από τις 26 Απριλίου τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία, μέσω του αγωγού Γιαμάλ.

Κλείνει τις στρόφιγγες προς Φινλανδία;

Εντονο προβληματισμό προκαλούν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα μελετά το ενδεχόμενο να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι ακόμη και αύριο Παρασκευή, ως απάντηση στην απόφαση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ .

Σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα στη Φινλανδία έχουν λάβει προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι την Παρασκευή, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Iltalehti η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει. Στις 5 Μαΐου, η φινλανδική κυβέρνηση δήλωνε έτοιμη για το ενδεχόμενο ο ανατολικός γείτονάς της να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου ως απάντηση στην άρνηση της Φινλανδίας να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η Ουκρανία δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει το Sokhranovka

Σήμερα επίσης η Ουκρανία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά τη διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου Sokhranovka από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έως ότου το Κίεβο ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών της, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας εκμετάλλευσης GTSOU.

«Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση κλιμακώνεται», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. «Γίνεται εμφανές για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο».

«Προβληματικές κυρώσεις»

Ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου στην ICIS, μια εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων, είπε ότι οι κυρώσεις μπορεί να είναι προβληματικές για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας τον επόμενο χειμώνα, όταν η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξηθεί.

Οι ρωσικές κυρώσεις απαγορεύουν επίσης στις ρωσικές οντότητες να πουλούν φυσικό αέριο ή να συναλλάσσονται με την Gazprom Germania, έναν όμιλο εταιρειών εμπορίας και αποθήκευσης φυσικού αερίου που ανέλαβε η γερμανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. .

Τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom Germania περιλαμβάνουν το Rehden, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής χωρητικότητας της χώρας, καθώς και τους μεγάλους γερμανικούς διανομείς φυσικού αερίου Wingas, WIEH και WIEE που αγοράζουν προμήθειες από την Gazprom.

Η Γερμανία αναγνώρισε ότι η δράση της Ρωσίας είχε ήδη αντίκτυπο. Ο Χάμπεκ είπε ότι η προσφορά μειώθηκε κατά 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, ή 3 τοις εκατό του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδει σε ετήσια βάση. Όμως επέμεινε ότι ήταν «διαχειρίσιμο».

Ντόμινο επιπτώσεων

Οι κυρώσεις της Μόσχας θα μπορούσαν να πλήξουν τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό φυσικού αερίου κατά 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το μοντέλο του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. Η Ρωσία προμήθευσε την ΕΕ με 155 bcm φυσικού αερίου πέρυσι, ή περίπου το 40 τοις εκατό των αναγκών της.’

Οι πληρωμές στα ρούβλια

Η Κομισιόν επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση της ότι το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φέρσον, «η θέση της Επιτροπής για το ρωσικό διάταγμα και το μηχανισμό πληρωμής που προτείνεται παραμένει η ίδια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστεί κυρώσεις και η χρήση της μεθόδου που προτείνει το Κρεμλίνο, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων».

Οι γκρίζες ζώνες

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank, για πληρωμή σε ρούβλια.

Αυτό ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, εμφανιζόμενος ωστόσο αισιόδοξος ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια (και επομένως ενδεχόμενη παραβίασή της) δεν θα οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια», είπε ο Ντράγκι.

Δαβίδ και Γολιάθ

«Η Ρωσία δεν είναι, πλέον, Γολιάθ. Εκείνη που έμοιαζε με υπερδύναμη, αδύνατον να νικηθεί στο πεδίο της μάχης και με συμβατικά όπλα, πλέον δεν είναι αήττητη», δήλωσε επίσης ο Μάριο Ντράγκι σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφερόμενος στις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι το θέμα «αποτελεί γκρίζα ζώνη» υπογραμμίζοντας πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια» ενώ, προς το παρόν, τάχθηκε κατά της διακοπής του διαλόγου με τη Ρωσία στα πλαίσια της G20.

«Στην αρχή, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο κάποιος νόμιζε ότι υπήρχε ένας Γολιάθ και ένας Δαβίδ… (Τώρα) σίγουρα δεν υπάρχει πια Γολιάθ», είπε ο Ντράγκι. «Αυτό που φαινόταν σαν μια αήττητη δύναμη στο πεδίο … έχει αποδειχθεί μια μη ανίκητη δύναμη», είπε για τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια