Να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι ακόμη και αύριο Παρασκευή ενδέχεται να ετοιμάζεται η Μόσχα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα στη Φινλανδία έχουν λάβει προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι την Παρασκευή, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Iltalehti η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει.

Στις 5 Μαΐου, η φινλανδική κυβέρνηση δήλωνε έτοιμη για το ενδεχόμενο ο ανατολικός γείτονάς της να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου ως απάντηση στην άρνηση της Φινλανδίας να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

«Χωρίς καθυστέρηση» η αίτηση ένταξης στο NATO

Στο μεταξύ, η μεγάλη πολιτική στροφή της Φινλανδίας που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται πως ολοκληρώνεται μετά τη σημερινή κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σάουλι Νιινίστο και Σάνα Μάριν, προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας αντίστοιχα, η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.

Στηρίζει ο Σολτς

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο κ. Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Θα απαντήσουμε», προειδοποιεί η Μόσχα

Η ανακοίνωση της Φινλανδίας εξόργισε το Κρεμλίνο, το οποίο την χαρακτήρισε άμεση απειλή για τη Ρωσία και απείλησε με απροσδιόριστη απάντηση.

Ερωτηθείς εάν η ένταξη της Φινλανδίας αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή.

«Αυτό δεν μπορεί να μην προκαλέσει τη λύπη μας και αποτελεί λόγο για αντίστοιχες συμμετρικές απαντήσεις από την πλευρά μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για πιθανά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης πυρηνικών πυραύλων στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι Φινλανδοί θα γίνουν «θερμά δεκτοί» και υποσχέθηκε μια ενταξιακή διαδικασία που θα είναι «ομαλή και ταχεία».

Δεδομένου ότι αντίστοιχη απόφαση με το Ελσίνκι αναμένεται να λάβει σύντομα και η Στοκχόλμη, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, καθώς τα δύο κράτη τήρησαν ουδέτερη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Gazprom: Διακόπτει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τον αγωγό Γιαμάλ

Νωρίτερα την Πέμπτη ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Γιαμάλ, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Μόσχα κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού.

«Έχει εφαρμοστεί απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η Gazprom. «Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση της χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου που ανήκει στην EuRoPol GAZ για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει διακόψει από τις 26 Απριλίου τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία, μέσω του αγωγού Γιαμάλ.

Η Ουκρανία δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει το Sokhranovka

Σήμερα επίσης η Ουκρανία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά τη διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου Sokhranovka από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έως ότου το Κίεβο ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών της, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας εκμετάλλευσης GTSOU.

Η εταιρεία επικαλούμενη «ανωτέρα βία» λόγω κλοπής φυσικού αερίου από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, διέκοψε την Τρίτη τις ροές μέσω του Sokhranovka, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός διασχίζει την περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

Ισορροπία τρόμου

Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τα σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων της Φινλανδίας θα υπερδιπλασιάσουν την έκταση των συνόρων μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας, φέρνοντας τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις σε απόσταση λίγων ωρών από τα βόρεια προάστια της Αγίας Πετρούπολης.

Ερωτηθείς την Τετάρτη εάν η Φινλανδία θα προκαλούσε τη Ρωσία με την ένταξη του στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Νιινίστο απάντησε: «Η απάντησή μου θα ήταν ότι εσείς το προκαλέσατε. Κοιτάξτε τον καθρέφτη».

Πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν πως και οι δύο χώρες θα ενταχθούν γρήγορα, ανοίγοντας το δρόμο για αυξημένη παρουσία στρατευμάτων στη σκανδιναβική χερσόνησο για την υπεράσπιση των δύο κρατών κατά τη διάρκεια της περιόδου επικύρωσης, που θα διαρκέσει ένα έτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει αναφέρει την πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ ως έναν από τους κύριους λόγους που ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Ουκρανία επιδιώκει εδώ και καιρό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και πρόσφατα προσφέρθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες να αποδεχθεί κάποια μορφή ουδέτερου καθεστώτος.

Όπως σχολιάζει το Reuters, το ΝΑΤΟ περιγράφει τον εαυτό του ως μια αμυντική συμμαχία, χτισμένη γύρω από τη συνθήκη που ξεκαθαρίζει ότι τυχόν επίθεση σε ένα μέλος σημαίνει επίθεση εναντίον όλων, παρέχοντας ουσιαστικά στους συμμάχους των ΗΠΑ την προστασία της υπερδύναμης της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η Μόσχα το θεωρεί απειλή για τη δική της ασφάλεια και επιρροή στις γειτονικές χώρες. Όμως η απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μετατόπιση της κοινής γνώμης στη Σκανδιναβία, με τα πολιτικά κόμματα που υποστήριζαν την ουδετερότητα για γενιές τώρα να ασπάζονται την άποψη ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια