Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αναζωπύρωση της παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον στην Κίνα.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 3,36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022, μειωμένη κατά 310.000 bpd σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου για λίγο πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, το υψηλότερο από το 2008, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο ΟΠΕΚ υπογράμμισε επίσης ότι η Κίνα, με τα αυστηρά lockdown για την COVID, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ ζήτησης από το 2020, όταν υποχώρησε η χρήση πετρελαίου.

«Η ζήτηση το 2022 αναμένεται να επηρεαστεί από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και από τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του.

Ωστόσο, εξακολουθεί να αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων bpd το τρίτο τρίμηνο και για τον ετήσιο μέσο όρο του 2022 να ξεπεράσει οριακά τον ρυθμό πριν από την πανδημία του 2019.

Δεν αλλάζει ρότα

Το πετρελαϊκό καρτέλ, πάντως, δεν δείχνει επί του παρόντος καμία διάθεση να παρεκκλίνει από την πορεία που έχει χαράξει, σε ο,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής του, παρα τις πιέσεις που δέχεται από τις δυτικές οικονομίες, να παρέμβει ώστε να ανακοπεί το ράλι στις τιμές.

Κατά την τρίτη τους σύνοδο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και οι έτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, συμφώνησαν να συνεχίσουν την μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα.

Η νέα αύξηση που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο ουσιαστικά εντάσσεται στο πλάνο που έχει ήδη χαράξει από πέρυσι το καρτέλ στο πλαίσιο της επιχείρησης του για να αυξήσει την παραγωγή κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ – Υπάρχει σχέδιο;
Διεθνή |

Ο οικονομικός «μαραθώνιος» – Θα δει η Κίνα την… πλάτη των ΗΠΑ το 2022;

Σύμφωνα με το πλέον δυσμενές σενάριο, είναι πιθανό στο τέλος του τρέχοντος έτους το κινεζικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί λιγότερο ποσοστιαία σε σύγκριση με αυτό των ΗΠΑ, κάτι που έχει να συμβεί από το 1976!

Βρετανία: Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση Τζόνσον – Έκτακτο τέλος στα κέρδη των ενεργειακών ομίλων
Διεθνή |

Νέα μέτρα στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση - Έκτακτο τέλος στα κέρδη των ενεργειακών ομίλων

Το έκτατο τέλος ύψους 25% θα αφορά τα κέρδη των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το μέτρο θα είναι προσωρινό, μέχρι να υποχωρήσουν και πάλι οι διεθνείς τιμές.