Ενθαρρυντικές  για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τις τράπεζες για τη χρήση του 2022, αναμένεται να είναι οι ενδείξεις από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, με την αρχή να γίνεται σήμερα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα οικονομικά μεγέθη των τεσσάρων συστημικών ομίλων στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα κινούνται σε ικανοποιητικά και απολύτως συμβατά με την στοχοθεσία των διοικήσεών τους, επίπεδα.

Όπως λένε, πάντως, περισσότερο ενδιαφέρον  από τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα, θα έχουν τα σχόλια των CEOs για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επίδραση της ανόδου των ενεργειακών τιμών στον κλάδο, καθώς πλέον διανύουμε τον τρίτο μήνα αναταραχής στις αγορές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναμφίβολα το στοίχημα για τις τραπεζικές διοικήσεις αποτελεί η κάλυψη της μαύρης τρύπας στα έσοδα από τόκους, ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης μαμούθ του 2021. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό κυρίως μέσω της ανάπτυξης νέων εργασιών, αλλά και της περικοπής των εξόδων.

Οι εκτιμήσεις

Αναλυτές μιλώντας στον ΟΤ εκτιμούν ότι στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2022 θα αποτυπωθούν οι ακόλουθες τάσεις:

– Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι σημαντικά μειωμένα σε ετήσια βάση, δεδομένου ότι το 2021 αποενοποιήθηκαν κόκκινα δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ.

– Στον αντίποδα, αυξημένες αναμένονται την ίδια περίοδο οι καθαρές προμήθειες, καθώς συνεχίστηκε και το α΄ τρίμηνο η παραγωγή εσόδων από νέα δάνεια, διαχείριση κεφαλαίων και τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα

– Θετική επίδραση στα αποτελέσματα θα έχει και η πτώση των δαπανών για το προσωπικό , δεδομένου ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο αποχώρησε το 10% των εργαζομένων από τους 4 μεγάλους του κλάδου

– Ενισχυτικά στο καθαρό αποτέλεσμα θα λειτουργήσει και η αναμενόμενη υποχώρηση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο που στο α΄ τρίμηνο του 2021 είχαν φτάσει στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η καθαρή κερδοφορία

Στόχο των τραπεζικών διοικήσεων αποτελεί η αύξηση των δεικτών απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, σε επίπεδα που θα ανοίξουν το δρόμο για τη διανομή μερίσματος.

Με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 10% για τη Eurobank, στο 9% για την Εθνική Τράπεζα, στο 7% για την Alpha Bank και στο 5% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι δύο πρώτες εφόσον δώσει το πράσινο φως ο SSM, έχουν υποσχεθεί στους μετόχους επιστροφή κεφαλαίου από εφέτος, ενώ οι υπόλοιπες για τη διετία 2023 – 2024.

Ως προς την καθαρή κερδοφορία από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, εφόσον το μακροοικονομικό περιβάλλον το επιτρέψει, θα μπορούσε να αναρριχηθεί στα 1,50 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις