Σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight) για τις μετοχές των τραπεζών Eurobank η οποία αποτελεί και την τοπ επιλογή (top pick), Εθνικής και Alpha Bank με τιμές στόχους τα 1,6 ευρώ (από 1,30 ευρώ), τα 4,5 ευρώ (από 4 ευρώ) και τα 1,50 ευρώ (από 1,60 ευρώ) αντίστοιχα και «ουδέτερης θέσης» για την μετοχή της  Πειραιώς με τιμή στόχο τα 1,8 ευρώ (από τα 2 ευρώ) εξέδωσε η JP Morgan, θεωρώντας πως μετά από χρόνια αγωνίας, η κανονικότητα για τον κλάδο  είναι πλέον εφικτή.

Οι τράπεζες έχουν «καθαρίσει» σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους και η εστίαση έχει πλέον μετατοπιστεί στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων.

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων στις συστημικές τράπεζες θα φτάσει το 15% έως το 2024 (από 8% το 2019), καθώς η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της τη «χαμένη δεκαετία» καθώς εισέρχεται  σε μία πολυετή περίοδο υψηλότερης ανάπτυξης. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να σημειώνουν άνοδο 10% ετησίως με  ROTE να κινείται στο 9% κατά μέσο όρο έως το 2024.

Με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια στο 1,75%, με την πρώτη αύξηση να αναμένεται τον ερχόμενο Ιούλιο τα καθαρά έσοδα από τόκους του κλάδου αναμένεται να βελτιωθούν κατά 6% και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 11%.

Η επιστροφή στην κανονικότητα οδηγεί και σε στην επιστροφή στην διανομή μερισμάτων, με τις Eurobank και Εθνική να στοχεύουν να επιστρέψουν τουλάχιστον το 20% των κερδών από το 2022.

Το ρίσκο

Το ρίσκο έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς οποιαδήποτε επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών επηρεάζει τον κλάδο, αλλά και από τυχών βραδύτερη των μεταρρυθμίσεων και της υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αν και η έκθεση της ελληνικής οικονομίας στην περιοχή του πολέμου είναι αμελητέα, εντούτοις οι  κύριες αβεβαιότητες περιστρέφονται γύρω από δευτερογενείς επιπτώσεις και πληθωριστικές πιέσεις μέσω του αυξημένου ενεργειακού κόστους που θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομία οδηγώντας σε με ίση του ρυθμού αύξησης των δανείων στην πιθανότητα να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια, αλλά και στην αύξηση του κόστους κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις