
Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά από αίτημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) προς τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ). Όπως έγραψε σήμερα το πρωί ο OT, ζήτημα αποτελεί και η δημιουργία «υπερταμείου» επαγγελματικής ασφάλισης για περισσότερους από 2.000.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολουμένους, με συμπληρωματικές παροχές, είτε εφάπαξ βοηθήματος, είτε συμπληρωματικής επικουρικής μηνιαίας σύνταξης.
Η συζήτηση
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΕ , ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την αύξηση του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έγινε πάρα πολύ αργά και ήταν πάρα πολύ μικρή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ήταν αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, που βιώνουν πολύ δύσκολες συνθήκες, ιδίως αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, λόγω της μεγάλης κρίσης, που έχει εκτινάξει και τον πληθωρισμό στα ύψη.
«Επιχειρούμε, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από την οποία, όμως, έχει αφαιρεθεί νομοθετικά η δυνατότητα να προσδιορίζει τον κατώτατο μισθό, να βρούμε κάποιες λύσεις που θα δώσουν ανάσες και ανακούφιση στους χαμηλότερα αμειβόμενους μισθωτούς» σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και κυρίως να της δώσουν μία διάσταση, η οποία έχει μεγάλη θεσμική αξία: «να επαναφέρουμε το καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων σε ρύθμιση και όχι σ΄ αυτήν τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε ότι για να έχει ουσία η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, «θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους, μετά από 10 χρόνια, να επαναφέρει τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους». «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να καθορίζει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, γιατί διαφορετικά θα πρέπει και εμείς να ρυθμίζουμε το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει μια ταύτιση απόψεων σχεδόν από όλους τους εργοδοτικούς φορείς στην κατεύθυνση να ζητήσουμε από κοινού μέσα από τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την επαναφορά της ρύθμισης του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους».


Latest News

Νέο πακέτο αναδρομικών μέσα στο καλοκαίρι
Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και ουσιαστικά φτάνουν έως σήμερα τους 31 μήνες

Οδηγός για την ψηφιακή κάρτα: Tι πρέπει να γνωρίζετε
Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν απογραφεί έως τέλος Νοεμβρίου 2022

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε εφαρμογή από τον Ιούλιο
Στο κινητό όλες οι πληροφορίες για ωράριο εργασίας, υπερωρίες, αμοιβές, ρεπό, άδειες

Αύξηση συντάξεων το 2023 υπόσχεται ο Χατζηδάκης
Τι ανέφερε ο υπουργός Εργασίας

Πώς οι μειώσεις στις εισφορές ελάφρυναν τους μισθωτούς στην Ελλάδα
Τι δείχνει η έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας

Έρχεται νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία
Οι αλλαγές στα φορολογικά κίνητρα, το καθεστώς λειτουργίας τους, τα νέα πολυσυμμετοχικά σχήματα και το υπερταμείο ΓΣΕΕ - εργοδοτών

Ο χάρτης της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων
Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον περισσότερο ΕΝΦΙΑ και σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κάθε περιφέρεια της Ελλάδας

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ
Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των εφαρμογών του στις υποδομές κυβερνητικού νέφους (G-Cloud)

Επιταχύνεται η επεξεργασία αιτήσεων συνταξιοδότησης
Προβλέπεται ρητά η κατάργηση ενός σταδίου το οποίο είχε ήδη καταστεί ανενεργό με προηγούμενο νόμο

Ασύλληπτες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ
Σε κάποιες περιπτώσεις ο φόρος πολλαπλασιάστηκε έως και 20 φορές