Σε φάση επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που διευθετεί θέματα ένταξης του κτηματολογίου των Δωδεκανήσων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο:

α) Καθορίζεται η διαδικασία προσαρμογής των τηρουμένων στα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου νομικών, χωρικών και τεχνικών πληροφοριών στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου.

β) Ανατίθενται από τον Φορέα σε τρίτους οι αναγκαίες, για την κατά τα ανωτέρω προσαρμογή, νομικές και τεχνικές εργασίες (ενημέρωση κτηματολογικών μερίδων, καταχωρίσεις στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου, κοινοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους κ.λπ.).

γ) Προσδιορίζονται οι αρχές που διέπουν τη διαδικασία προσαρμογής και εξειδικεύονται οι επιμέρους απαιτούμενες ενέργειες (συλλογή στοιχείων, ανάρτηση δεδομένων προσαρμογής, διόρθωση προδήλων σφαλμάτων, αναμόρφωση αρχείων, ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων μετά την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των περιοχών στο Εθνικό Κτηματολόγιο).

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι:

– Κατά την εκτέλεση των εργασιών προσαρμογής, οι υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου εξακολουθούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα καταχώρισης, ενημερώνουν δε τους διενεργούντες τη διαδικασία προσαρμογής.

– Όλες οι έννομες συνέπειες που προέκυψαν κατά το χρονικό διάστημα ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου διατηρούνται.

– Ακίνητα που και μετά την αναμόρφωση συνεχίζουν να φέρουν την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» καταχωρίζονται ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου.

Το ιστορικό

Όπως είπε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, το κτηματολογικό καθεστώς των Δωδεκανήσων ορίστηκε το 1929 επί Ιταλοκρατίας, το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ και μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό το 1947. Όπως σημείωσε, με νόμο του 1995 ορίστηκε η ένταξη στο εθνικό κτηματολόγιο των περιοχών της Δωδεκανήσου και με νόμο του 2018 προβλέφθηκε η σύσταση κτηματολογικού γραφείου Δωδεκανήσου, ωστόσο, η μη επίτευξη προόδου λόγω έλλειψης προεργασίας δεν επέτρεψε, έως τώρα, την ένταξη του κτηματολογίου Ρόδου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του Β’ Μέρους του νομοσχεδίου είπε ότι περιλαμβάνουν διατάξεις που αφορούν την ελληνική κοινωνία, όπως η θέσπιση απευθείας διασύνδεσης του Ελληνικού Κτηματολογίου με τα ληξιαρχεία. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα προβλέπεται, ότι πλέον, το κτηματολογικό φύλλο, μέσα από τη διασύνδεσή του με τα ληξιαρχεία, θα ενημερώνεται αυτόματα για τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης του θανάτου κάθε δικαιούχου σε κτηματολογική εγγραφή, καθώς και το χρόνο έναρξης της λειτουργίας του συστήματος.

Προβλέπεται επίσης ότι οι πλησιέστεροι συγγενείς του θανόντος δικαιούχου κτηματολογικής εγγραφής στο εξής έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το αρμόδιο κάθε φορά κτηματολογικό φύλλο ότι κληρονομούν τον δικαιούχο προκειμένου να σημειώνονται στο οικείο κτηματολογικό φύλλο στο πεδίο των πρόσθετων πληροφοριών ως κληρονόμοι.

Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη της εξουσιοδοτικής διάταξης για τη διαδικασία έκδοσης του ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. «Δηλαδή, ενοποιείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο», είπε ο κ. Τσιάρας.

Τέλος ανέφερε ότι προβλέπεται η λύση του συμφώνου συμβίωσης με τη χρήση των ψηφιακών μέσων κατά αντιστοιχία με τα ισχύοντα για το άυλο συναινετικό διαζύγιο.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε αίτημα της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Ν. Γιαννακοπούλου για ενημέρωση της επιτροπής «για τα αποτελέσματα που έχουν παράξει συγκεκριμένα νομοθετήματα που ψηφίσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με την ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων, ενώ η ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
ΥΠΕΝ: Απελευθερώνει τους δασωμένους αγρούς
Ακίνητα |

Απελευθερώνονται οι δασωμένοι αγροί - Η διαδικασία

Με τροπολογία «συνδέει» το Κτηματολόγιο με τη ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς επιλύοντας ζητήματα αμφισβήτησης από το Δημόσιο της κυριότητάς τους. Επιπλέον, αίρει δίχως διάκριση την κήρυξη αναδάσωσης από χαρακτηρισμένες αγροτικές εκτάσεις στους Δασικούς Χάρτες

ΕΤΑΔ: Με e-auction η εκμίσθωση της εμβληματικής «Ωκεανίδας» στη Βουλιαγμένη
Ακίνητα |

Με e-auction η εκμίσθωση της εμβληματικής «Ωκεανίδας» στη Βουλιαγμένη

Η Ωκεανίδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, έχοντας συνδέσει το όνομά της με τη σύγχρονη ιστορία της ακτογραμμής της Αττικής

ΥΠΕΝ: «Ξεπαγώνει» την οικοδομική δραστηριότητα
Ακίνητα |

ΥΠΕΝ: «Ξεπαγώνει» η οικοδομική δραστηριότητα για τα εκτός σχεδίου

Με δύο αποφάσεις θέτει τις βάσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν εντός τριετίας οι απαιτούμενες μελέτες και να «ξεπαγώσει» η οικοδομή σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε μικρούς οικισμούς του Πηλίου

Ακίνητα: Ο χάρτης της περιουσίας των Ελλήνων
Tax |

Ο χάρτης της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον περισσότερο ΕΝΦΙΑ και σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κάθε περιφέρεια της Ελλάδας