Την ανιούσα έχουν πάρει για τα καλά οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων από τις αμερικανικές ταξιδιωτικές, καθώς ούτε η πανδημία ούτε ο πόλεμος φαίνεται να επηρεάζουν την πρόθεση των Αμερικανών να κάνουν φέτος διακοπές και να ταξιδέψουν, γεγονός που δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτο οι αεροπορικές εταιρείες.

Προφανώς η άνοδος των τιμών συνδέεται και με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, όμως οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται πως ενθαρρύνονται από το γεγονός πως η άνοδος των τιμών γίνεται για την ώρα ανεκτή από τους Αμερικανούς ταξιδιώτες και δεν επηρεάζει την διάθεση τους να εκμεταλλευτούν επιτέλους την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Φουσκωμένες τιμές 

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 18,6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, που είναι και η μεγαλύτερη άνοδος για επιμέρους κλάδο στο δείκτη τιμάριθμου λιανικής. Με τον τρόπο αυτό επηρεάστηκε συνολικά ο δείκτης CPI για το μήνα, που εκτοξεύθηκε στο 8,3%.

Σε ετήσια βάση η αύξηση για τον δείκτη τιμών του αεροπορικού κλάδου φτάνει το 33,3%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1980. Και μάλιστα όλα δείχνουν πως οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, συμφωνούν οι αναλυτές, καθώς η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ τα επίπεδα της προσφοράς.

Πραγματικά, το τελευταίο επιτρέπει στις εταιρείες να μπορούν να «περάσουν» στους καταναλωτές την αυξημένη οικονομική επιβάρυνση που έχουν από την άνοδο των καυσίμων και την αύξηση του εργατικού κόστους. «Οι φουσκωμένες αποταμιεύσεις των καταναλωτών και η ισχυρή αύξηση των μισθών σημαίνει πως οι καταναλωτές θα μπορούν να ανεχθούν για μεγαλύτερο διάστημα τις αυξημένες τιμές» επισημαίνει η Μισέλ Μέγιερ της Mastercard Economics Institute, πόσο μάλλον όταν δείχνουν μια σαφή διάθεση να γιορτάσουν το τέλος των περιοριστικών μέτρων ταξιδεύοντας και πάλι.

Πέρα από τα ταξίδια αναψυχής σαφή ανάκαμψη παρουσιάζει και ο τομέας των επιχειρηματικών ταξιδιών που είχε σχεδόν μηδενιστεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Κερδοφόρο καλοκαίρι 

Δεν είναι τυχαίο πως παρά την σκιά που απλώνεται πάνω από την αμερικανική οικονομία λόγω του πολέμου και του αυξημένου πληθωρισμού, οι εταιρείες του αεροπορικού κλάδου στις προβλέψεις τους ποντάρουν σε ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση το καλοκαίρι και συνολική ανάκαμψη του κλάδου.

«Η ζήτηση είναι πιο ισχυρή από ποτέ» σχολίασε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της American Airlines, Ρόμπερτ Ισομ, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό πως και οι τρεις «μεγάλες» των αμερικανικών αιθέρων, ήτοι American, United και Delta Air Lines έχουν δηλώσει πως προβλέπουν κερδοφόρα δεύτερα και τρίτα τρίμηνα, με την United ειδικά να προβλέπει έσοδα ρεκόρ.

Το ενδιαφέρον είναι τόσο ισχυρό που η United για πρώτη φορά δεν μπήκε καν στον κόπο να προχωρήσει σε προσφορές προκειμένου να προ-πουλήσει θέσεις για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την Ελέιν Μπέκερ της Cowen, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν περίπου κατά 7% το μήνα τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή