Ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί για «μερικούς μήνες» προτού οι αξιωματούχοι της Federal Reserve καταλήξουν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι έχει κορυφωθεί, δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο ακόμα ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της Fed του Σεπτεμβρίου, εάν τα στοιχεία δεν δείξουν βελτίωση.

«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν έντονα ανοδικοί, ειδικά εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της πιθανότητας η πολιτική μηδενικής COVID-19 στην Κίνα να διαταράξει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού. Θα χρειαστεί να δω αρκετούς μήνες διαρκώς πτωτικών μηνιαίων στοιχείων για τον πληθωρισμό πριν καταλήξω στο συμπέρασμα ότι έχει κορυφωθεί», είπε ο Μέστερ σε δηλώσεις της σε φόρουμ νομισματικής πολιτικής.

Με την ευρεία υποστήριξη για αυξήσεις επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις της Fed τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Μέστερ είπε ότι αυτό το φθινόπωρο θα είναι μια κομβική στιγμή για να γίνει απολογισμός εάν οι αυξήσεις τιμών επιβραδύνονται από το τρέχον υψηλό τους 40 ετών ή όχι – προσαρμόζοντας τον ρυθμό των επιτοκίων αναλόγως.

«Εάν μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (Fed), οι μηνιαίες μετρήσεις για τον πληθωρισμό παρέχουν πειστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω, τότε ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, αλλά εάν ο πληθωρισμός δεν έχει μετριαστεί, τότε μπορεί να υπάρξει ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων», είπε η Μέστερ.

«Με λίγη τύχη, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα αρχίσουν να μειώνονται και η συμμετοχή στην αγορά εργασίας θα συνεχίσει να αυξάνεται, συμβάλλοντας στη άμβλυνση των περιορισμών προσφοράς και επιτρέποντας στην προσφορά στις αγορές προϊόντων και εργασίας να ισορροπήσουν καλύτερα με τη ζήτηση. Αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στην τύχη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως