Ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας είναι ύποπτος ότι διοχέτευσε κρυφά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο κόμμα από έναν ρωσικό λογαριασμό, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα, η δωρεά ύψους 630.225 δολαρίων, έγινε τον Φεβρουάριο του 2018 στο όνομα του Ehud Sheleg, ενός πλούσιου εμπόρου έργων τέχνης από το Λονδίνο, ο οποίος ήταν πιο πρόσφατα ο ταμίας του Συντηρητικού Κόμματος. Τα χρήματα αποτελούσαν μέρος μιας διαδικασίας συγκέντρωσης κεφαλαίων που βοήθησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και το κόμμα του να εξασφαλίσουν μια συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές του 2019.

Από την Κριμαία στο Λονδίνο

Ωστόσο, έγγραφα που κατατέθηκαν στις αρχές πέρυσι και εξετάστηκαν από τους The New York Times αναφέρουν ότι τα χρήματα προήλθαν από έναν ρωσικό λογαριασμό του πεθερού του κ. Sheleg, Sergei Kopytov, ο οποίος ήταν κάποτε υψηλόβαθμος πολιτικός στην προηγούμενη φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας. Τώρα έχει κτηματομεσιτικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κριμαία και τη Ρωσία.

«Είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε μια σαφή γραμμή πίσω από αυτή τη δωρεά στην τελική της πηγή», έγραψε η Barclays σε μια προειδοποίηση του Ιανουαρίου 2021 προς την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος. Η τράπεζα, η οποία διατηρούσε ορισμένους από τους λογαριασμούς που χρησιμοποιήθηκαν στη συναλλαγή, επισήμανε τη δωρεά ως ύποπτη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ως δυνητικά παράνομη δωρεά εκστρατείας.

«Προσωπικό δώρο»

Ένας δικηγόρος του κ. Σέλεγκ αναγνώρισε ότι αυτός και η σύζυγός του έλαβαν εκατομμύρια δολάρια από τον πεθερό του τις εβδομάδες πριν από τη δωρεά. Αλλά είπαν ότι ήταν «εντελώς ξεχωριστό» από τη δωρεά της εκστρατείας.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία βάση για να υπονοηθεί ότι το δώρο του κ. Kopytov για την κόρη του προοριζόταν ως πολιτική δωρεά στο Συντηρητικό Κόμμα», έγραψε ο δικηγόρος Thomas Rudkin απαντώντας σε ερωτήσεις των Times. .

Σημειώνεται ότι είναι παράνομο για τα πολιτικά κόμματα στη Βρετανία να δέχονται δωρεές άνω των 500 λιρών από ξένους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στη Βρετανία. Ο κ. Kopytov δεν είναι καταχωρημένος στο εθνικό εκλογικό μητρώο, και δεν είναι σαφές γιατί ο συναγερμός της Barclays έφτασε τρία χρόνια μετά τη δωρεά ή εάν οι αρχές το είχαν ερευνήσει.

Δεν είναι μυστικό ότι οι πλούσιοι Ρώσοι βιομήχανοι έχουν δώσει πολλά στο Συντηρητικό Κόμμα όλα αυτά τα χρόνια. Ο κ. Τζόνσον έπαιξε κάποτε ένα παιχνίδι τένις με τη σύζυγο ενός Ρώσου πρώην υπουργού με αντάλλαγμα μια δωρεά 270.000 δολαρίων. Αλλά αυτοί οι δωρητές ήταν Βρετανοί πολίτες, ενώ τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην υπόθεση του κ. Σέλεγκ αναφέρουν ότι τα χρήματα προέρχονταν από ξένη πηγή.

Ο ρωσικός πλούτος στο Λονδίνο

Για δεκαετίες, ο ρωσικός πλούτος έχει ξεχυθεί στην οικονομία του Λονδίνου, πλουτίζοντας δικηγόρους, λογιστές και μεσίτες ακινήτων.

Τώρα, καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας πολιορκεί την Ουκρανία , ο κ. Τζόνσον είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές της Ουκρανίας στον κόσμο. Επισκέφτηκε τη χώρα και υποσχέθηκε τη βρετανική υποστήριξη για την άμυνά της. Έχει επίσης ορκιστεί να αλλάξει πορεία και να γίνει σκληρός με τα ρωσικά χρήματα .

Αλλά μετά από χρόνια διείσδυσης ρωσικών χρημάτων στη Βρετανία, η δωρεά του κ. Σέλεγκ και η μετέπειτα άνοδός του στο κόμμα, δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η αλλαγή πορείας.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Συντηρητικό Κόμμα ή ο κ. Τζόνσον γνώριζαν για την πηγή της δωρεάς όπως περιγράφεται στην προειδοποίηση. Όμως, σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, τα πολιτικά κόμματα είναι υπεύθυνα να διασφαλίζουν ότι οι δωρεές τους προέρχονται από νόμιμες πηγές.

;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή