Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις δύο χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

«Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους σκανδιναβούς γείτονές της με όλα τα αναγκαία μέσα, εάν δεχτούν επίθεση στο έδαφός τους προτού να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν λέγοντας ότι αν οι δύο χώρες δεχτούν επίθεση «θα βοηθήσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία με όλα τα αναγκαία μέσα». «Ξεκινούμε αμέσως προετοιμασίες για να υλοποιήσουμε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η «ομπρέλα προστασίας»

Μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ και όχι οι υποψήφιες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την «ομπρέλα προστασίας» του Συμφώνου, γεγονός που ώθησε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να ζητήσουν εγγυήσεις ασφαλείας από πολλές χώρες. Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία είναι και οι τρεις μέλη του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην απόφαση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαιρετίσει και μια παρόμοια ανακοίνωση που έκανε στις 12 Μαΐου η Φινλανδία για το ίδιο θέμα.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ούτε θα ενισχύσει, ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρό μας».

Με την ένταξη της Σουηδίας, η Βαλτική Θάλασσα θα μετατραπεί σε «Νατοϊκή Θάλασσα» – εκτός από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και στην Αγία Πετρούπολη.

Η απόφαση της Σουηδίας

Την πρόθεση της Σουηδίας να καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. “Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στη σουηδική βουλή υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για την Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ” τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ιστορική απόφαση της ηγεσίας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας να δώσει χθες το πράσινο φως στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και την αυξημένη ρωσική επιθετικότητα έδωσε το σύνθημα ώστε να ξεκλειδώσουν σήμερα γοργά οι διαδικασίες που φέρνουν την Στοκχόλμη στο ίδιο μονοπάτι που χάραξε πρώτο το Ελσίνκι.

Πραγματικά, η σουηδική βουλή σε ειδική συνεδρίαση συζήτησε σήμερα το θέμα και με δεδομένο πως υπήρχε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας ακολούθησε και η επικύρωση της απόφασης για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία που δίνει τέλος σε 200 χρόνια ουδετερότητας.

Το αντίπαλο …δέος

Εν τω μεταξύ πραγματοποιείται σήμερα στη Μόσχα, η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), του ευρασιατικού στρατιωτικού συνασπισμού στον οποίον συμμετέχουν η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Λευκορωσία και το Τατζικιστάν, 30 χρόνια μετά την υπογραφή της Κοινής Συνθήκης Ασφαλείας.

Η Σύνοδος αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την πορεία Φινλανδίας και Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ.

Μήνυμα Πούτιν προς Φινλανδία-Σουηδία

Ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε τυχόν επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Καταρρέει ο μονοπολικό σύστημα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανέφερε ότι «η συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή, σε μια εποχή επαναδιαίρεσης του κόσμου». «Το μονοπολικό σύστημα της παγκόσμιας τάξης αποτελεί παρελθόν, αλλά η συλλογική Δύση διεξάγει έναν σκληρό αγώνα για να διατηρήσει τις θέσεις της», πρόσθεσε. «Στη δυτική πλευρά της συμμαχίας μας οικοδομείται η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι στρατιωτικές υποδομές εκσυγχρονίζονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ πολυάριθμες ασκήσεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, αναφερόμενος στην άσκηση «Defender-Europe 2022». «Από ποιον προστατεύονται, μαντέψτε μόνοι σας», πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία ανέφερε ότι υποκινήθηκε (από τη Δύση), γεμίζοντας με εθνικισμό, ναζισμό, φασισμό, ρωσοφοβία και όπλα. «Τα τελευταία δύο χρόνια νιώθουμε συνεχώς εχθρικές ενέργειες από τον νότιο γείτονά μας», είπε ο Λουκασένκο. Υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος διαμελισμού της Ουκρανίας, με ενδεχόμενη εισβολή μονάδων που έχουν δημιουργηθεί υπό το πρόσχημα της προστασίας της χώρας από τη ρωσική εισβολή.

Σημειώνεται πως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόνο η Λευκορωσία μίλησε ανοιχτά στηρίζοντας την επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τους παρόντες ηγέτες των άλλων χωρών να παραμένουν σιωπηροί και να μην σχολιάζουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Να συνδεθούμε με τον ΟΗΕ»

«Έχουν διαμορφωθεί όλα τα απαραίτητα εργαλεία και, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να έχει ήδη τεθεί το έργο της σύνδεσης του CSTO με τις ειρηνευτικές δραστηριότητες του ΟΗΕ. Αυτό το βήμα θα ενισχύσει τη νομική έκφραση του CSTO και θα διασφαλίσει την πρακτική της συμμετοχής του οργανισμού σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, πρόεδρος του Καζακστάν, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Ανησυχία για τις κυρώσεις

«Η μεγάλη μας ανησυχία είναι το κύμα κυρώσεων. Η οικονομία του Κιργιστάν δεν έχει ανακάμψει ακόμη από την πανδημία του κορωνοϊού και η κατάσταση των κυρώσεων απειλεί ήδη την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, τη μακροοικονομική σταθερότητα και την κοινωνική σταθερότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν και να αναπτυχθούν κοινές προσεγγίσεις για τον μετριασμό των συνεπειών των κυρώσεων και την πρόληψη της επιδείνωσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στις χώρες μας» ανέφερε ο Σαντίρ Τζαπάροφ, πρόεδρος του Κιργιστάν.

Το Κρεμλίνο «κρατά κλειστά τα χαρτιά του»

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Ρωσίας και ενός από τα κράτη-μέλη της (βορειοατλαντικής) συμμαχίας.

«Δεν έχουμε εδαφικές διαφωνίες ούτε με τη Φινλανδία ούτε με τη Σουηδία, ενώ η υποθετική ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Ρωσίας και ενός από τα κράτη μέλη της συμμαχίας», είπε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης