Το 2,8% της Citigroup απέκτησε η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, καταβάλλοντας 3 δισ. δολάρια. Για να χρηματοδοτήσει την τοποθέτηση η Berkshire αποσύρθηκε από την Wells Fargo, ένα ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ήταν βασικό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ για περισσότερο από τρία χρόνια.

Ο 91χρονος επενδυτής παρακολουθούσε από το περιθώριο την υποχώρηση των μετοχών, προχωρώντας κατόπιν σε μαζικές αγορές. Στο τέλος του 2021, η Berkshire «καθόταν» σε ένα «μαξιλάρι» 146,7 δισ. δολαρίων που της έδιναν τη δυνατότητα να προχωρά εύκολα σε αγορές.

Η μετοχή της Citigroup έχει υποχωρήσει περισσότερο από 21% φέτος, χαμηλότερα από τον S&P 500 ο οποίος υποχώρησε 16%.

Δυσκολίες

Η τράπεζα υστερεί σε σχέση με τους αντιπάλους της στη Wall Street σε κρίσιμες μετρήσεις κερδοφορίας εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ενώ οι εξελίξεις στη Ρωσία ενδέχεται να της κοστίσουν έως και 3 δισ. δολάρια.

Η επικεφαλής, Τζέιν Φρέιζερ, έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τις αποδόσεις αποχωρώντας από λιγότερο αποδοτικές εταιρείες της λιανικής τραπεζικής και ειδικευόμενη σε εταιρείες διαχείρισης περιουσίας και συναλλαγών.

Το πετρέλαιο

Πριν την είσοδο στη Citigroup, ο Μπάφετ είχε αγοράσει μετοχές αξίας 7,7 δισ. δολαρίων στην Occidental Petroleum ενώ αύξησε το μερίδιό του στην Chevron. Οι μετοχές της Occidental σημείωσαν άνοδο σχεδόν 120% και της Chevron 45%, καθώς το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί λόγω της ισχυρής ζήτησης και της προοπτικής να περιοριστούν περαιτέρω οι ροές από τη Ρωσία.

Η εταιρεία του Buffett επένδυσε επιπλέον 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Paramount Global, τον αμερικανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης που προηγουμένως ήταν γνωστός ως ViacomCBS, και αγόρασε μετοχές αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα Ally Financial.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή