Μια μέρα σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου του 1792, 24 χρηματιστές συγκεντρώθηκαν δίπλα σε μια συκομουριά στη Wall Street, στην πόλη της Νέας Υόρκης, για να υπογράψουν μια συμφωνία σχετικά με τις προμήθειες – η οποία θα μετατρεπόταν σε ένα θεμελιώδες οικονομικό έγγραφο για τους επόμενους αιώνες.

Οι πρώτες ανταλλαγές τίτλων διαμεσολαβούνταν από εκπλειστηριαστές, οι οποίοι διεξήγαγαν επίσης δημοπρασίες εμπορευμάτων όπως το σιτάρι και ο καπνός. Η συμφωνία, που ονομάστηκε «Buttonwood Agreement», εξάλειψε την ανάγκη για δημοπρασίες και όρισε ένα συγκεκριμένο ποσοστό προμήθειας.

Ο δρόμος προς τον αρ. 11

Ένα χρόνο αργότερα, το 1793, έμποροι διεξήγαν τις δραστηριότητές τους μέσα στο εστιατόριο Tontine Coffee House, στον αριθμό 82 της Wall Street. Περίπου είκοσι χρόνια αργότερα, το 1817, ο οργανισμός μετατράπηκε επισήμως στο New York Stock & Exchange Board, το οποίο αργότερα απλοποιήθηκε σε Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 1863.

Η τοποθεσία άλλαξε αρκετές φορές προτού εγκατασταθεί στον αριθμό 11 της Wall Street, το 1865. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1878, στο κτήριο εγκαταστάθηκαν τηλεφωνικές γραμμές, επιτρέποντας στους επενδυτές να έχουν άμεση επικοινωνία με τους χρηματιστές.

Από τον 20ο στον 21ο αιώνα

Το κραχ του 1929 οδήγησε στην επιβολή αυστηρών κανονισμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Λίγο αργότερα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εγγράφηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα, το NYSE είναι μακράν το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του, που αποτιμούνταν στα 22,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2019.

Καμπανάκι και γκονγκ

Το διάσημο σήμα για την έναρξη και τη διακοπή των συναλλαγών δεν ήταν πάντα το καμπανάκι. Το αρχικό σήμα ήταν ένα σφυρί ενώ για λίγο χρησιμοποιήθηκε ένα γκονγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ