Ρεκόρ 40 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τον Απρίλιο.

Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία συνέβαλαν στην άνοδο του δείκτη τιμών  κατά 9% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό του πληθωρισμού ήταν κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις των οικονομολόγων, αλλά σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό που ανέμενε η Τράπεζα της Αγγλίας πριν από έξι μήνες.

Με την οικονομική δραστηριότητα να επιβραδύνεται απότομα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου υφίσταται τη χειρότερη περίοδο στασιμοπληθωρισμού – ασθενή ανάπτυξη παράλληλα με υψηλό πληθωρισμό – από το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970.

«Πίεση» στο Ρίσι Σουνάκ

Η απότομη αύξηση του κόστους ζωής ανεβάζει την «πίεση» που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ωθώντας τον να επιταχύνει τα μέτρα που υποσχέθηκε, ούτως ώστε να βοηθηθούν οι φτωχότερες οικογένειες και οι συνατιούχοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τιμές που αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από τα εισοδήματά τους.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο Ρίσι Σουνάκ απέδωσε τις ευθύνες στο παγκόσμιο σοκ των τιμών στην ενέργεια. «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε πλήρως τους ανθρώπους από αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά παρέχουμε σημαντική υποστήριξη όπου μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», τόνισε, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού από το 7% τον Μάρτιο στο 9% τον Απρίλιο κατατάσσει τη Βρετανία τη χώρα με το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού μεταξύ των G7 και μεταξύ των υψηλότερων από οποιαδήποτε προηγμένη οικονομία στον κόσμο.

«Αγκάθι» η ενέργεια και όχι μόνο

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η αύξηση κατά 54% στο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας τον Απρίλιο προκάλεσε σχεδόν τα 3/4 της αύξησης του πληθωρισμού. Ωστόσο οι τιμές αυξάνονταν επίσης γρήγορα σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες  αγαθών, οι οποίες παράγονταν σε εργοστάσια.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Grant Fitzner, επικεφαλής οικονομολόγος της ONS, είπε ότι η αύξηση των πρώτων υλών αυξάνει την πίεση στους κατασκευαστές να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος τους.

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 2 τοις εκατό της Τράπεζας της Αγγλίας ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή