Τον κώδωνα του κινδύνου για την επισιτιστική ασφάλεια στον κόσμο, εξαιτίας  του πολέμου στην Ουκρανία, κρούουν ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι μελετούν την υιοθέτηση συντονισμένων μέτρων, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της οξείας πείνας. Μάλιστα η Γερμανία κατηγορεί τον Πούτιν ότι, μετά την ενέργεια χρησιμοποιεί και την πείνα ως όπλο, ενώ τα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (IFI) εκπονούν ήδη ένα σχέδιο δράσης.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επισπεύσει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τώρα επικίνδυνες ελλείψεις τροφίμων και απότομα υψηλότερες τιμές για τρόφιμα, ενέργεια και λιπάσματα» αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με αφορμή την δημοσίευση ενός κοινού σχεδίου των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (IFI) για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

«Αυτές οι πιέσεις συμβαίνουν σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά των χωρών έχουν ήδη εκταθεί λόγω της πανδημίας και τα βάρη του δημόσιου χρέους είναι υψηλά. Με τον πληθωρισμό να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες, τα ευάλωτα νοικοκυριά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κινδυνεύουν περισσότερο από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Και η ιστορία έχει δείξει ότι η πείνα συχνά προκαλεί κοινωνική αναταραχή και βία» υπογραμμίζει η κ. Γκεοργκίεβα.

Τα μαθήματα του 2007

Προσθέτει επίσης ότι «αν μάθαμε ένα μάθημα από την επισιτιστική κρίση του 2007-08, είναι ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει γρήγορες και καλά συντονισμένες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, διατηρώντας ανοιχτό εμπόριο, υποστηρίζοντας ευάλωτα νοικοκυριά, διασφαλίζοντας επαρκή γεωργικό εφοδιασμό και αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις στη χρηματοδότηση»

Η συνάντηση και η κοινή δράση

Μετά από μια συνάντηση των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (IFIs) και των παγκόσμιων ηγετών που συγκλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στις 19 Απριλίου με θέμα «Αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας: οι προκλήσεις και η έκκληση για δράση», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB ), η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB), η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) συνεργάστηκαν για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου κοινής δράσης αντιμετώπισης της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Το σχέδιο δράσης

Σύμφωνα με το σχέδιο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, τα ΔΧΟ θα συνεχίσουν ενέργειες για να εντείνουν, να αυξήσουν και να κλιμακώσουν το έργο τους σε έξι στόχους προτεραιότητας:

(i) υποστήριξη ευάλωτων ατόμων
(ii) προώθηση του ανοιχτού εμπορίου
(iii) να μετριάσει τις ελλείψεις λιπασμάτων
(iv) υποστήριξη της παραγωγής τροφίμων
(v) επενδύσεις σε γεωργία ανθεκτική στο κλίμα για το μέλλον·
και (vi) συντονισμό για μέγιστο αντίκτυπο

«Είναι τιμή μου που μπόρεσα να συνεργαστώ με τους επικεφαλής άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών για να προτείνω συγκεκριμένες ενέργειες. Ο συντονισμός μεταξύ μας θα είναι κρίσιμος προκειμένου το σχέδιο να έχει τον μέγιστο αντίκτυπο στη γρήγορη άμβλυνση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά στις πιο ευάλωτες χώρες» υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα.

Οι πιο ευάλωτες χώρες

Σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, το ΔΝΤ θα παρέχει συμβουλές πολιτικής, βοήθεια για την ανάπτυξη ικανοτήτων και οικονομική υποστήριξη.

Το ΔΝΤ επενδύει επίσης, στην ικανότητα παρακολούθησης του για να επιτρέψει τον έγκαιρο εντοπισμό των χωρών με τις πιο έντονες χρηματοδοτικές πιέσεις, ιδιαίτερα των εύθραυστων και των κρατών που πλήττονται από συγκρούσεις, τα οποία θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την επισιτιστική ανασφάλεια.

Τα δίκτυα κοινωνικής ασφαλείας

«Ένας κρίσιμος τομέας εστίασης είναι να βοηθηθούν οι χώρες στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν γρήγορα τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από την επικείμενη απειλή της πείνας. Η παροχή βοήθειας στα μέλη στον εντοπισμό τρόπων διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας χωρίς να καταφεύγουν σε περιορισμούς στις εξαγωγές ήταν μια άλλη προτεραιότητα. Αυτοί οι στόχοι πολιτικής αντικατοπτρίζονται στη δέσμευση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η οικονομική στήριξη του ΔΝΤ για τη Μολδαβία (προσφάτως αυξημένη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιβλαβών συνεπειών του πολέμου) και τη Μοζαμβίκη , για παράδειγμα, περιλαμβάνει εστίαση στην ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Σύμφωνα με την ίδια, το ΔΝΤ θα εφαρμόσει επίσης το νέο του Trust για την Ανθεκτικότητα και τη Βιωσιμότητα , το οποίο θα παρέχει οικονομικά προσιτή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για χώρες που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές προκλήσεις, ενώ χώρες με έντονες χρηματοδοτικές ανάγκες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, όπου χρειάζεται. Το ΔΝΤ εντείνει τις προσπάθειες με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους για να στηρίξει τις αναδιαρθρώσεις του χρέους όπου χρειάζεται.

Η G7

Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί Ανάπτυξης από την Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών που συνεδριάζουν στο Βερολίνο πρόκειται να σηματοδοτήσουν την επίσημη έναρξη μιας νέας συμμαχίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, εν μέρει σχεδιασμένη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι τρομερές συνέπειες του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την Ουκρανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze, η οποία προεδρεύει της συνεδρίασης, σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Υπάρχει κίνδυνος πείνας επειδή ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο».

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο — ουσιαστικό στοιχείο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας — και οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο φέτος σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Εκατομμύρια τόνοι συγκομισμένων σιτηρών έχουν επίσης κολλήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή