Μετά τη Citi, τη JP Morgan και τη Μorgan Stanley, τώρα και η Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τη φετινή ανάπτυξη της Κίνας, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό μείωσαν σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Έτσι, η νέα εκτίμηση προσδιορίζει το ΑΕΠ της Κίνας στο 4% -λαμβάνοντας υπόψη τα μάκρο στοιχεία του Απριλίου- χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 4,5% και πολύ πιο κάτω από το «5,5% περίπου» που έχει ανακοινώσει ως στόχο η κυβέρνηση της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν, η ανεργία απογειώθηκε

Τα στοιχεία

Μεταξύ των αδύναμων στοιχείων του Απριλίου, οι αναλυτές της Goldman επεσήμαναν τη βουτιά στις κατασκευές και στις πωλήσεις κατοικιών, τον περιορισμό της πιστωτικής ανάπτυξης στο μισό από όσο περίμεναν οι αγορές και τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλό εξαμήνου.

Ακόμη, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες έδειξαν απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και χειρότερη από την αναμενόμενη πτώση -11,1%- στις λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση.

Οι εξαγωγές, κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 3,9% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2020.

«Πλέον αναμένουμε ότι η επαναλειτουργία [της οικονομίας] δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2ο τρίμηνο του 2023 και η διαδικασία θα είναι πιο σταδιακή και ελεγχόμενη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 αυξάνεται μόνο στο 5,3% (έναντι 5,0% προηγουμένως) παρά την αναθεώρηση κατά μισή μονάδα προς τα κάτω έως την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022 για ολόκληρο το έτος», αναφέρει.

Υποβάθμιση και από άλλους οίκους

Υπενθυμίζεται ότι δυο μέρες νωρίτερα, η Citi -η οποία είχε μια από τις υψηλότερες προβλέψεις για το ΑΕΠ της Κίνας- μείωσε τις προοπτικές της για ανάπτυξη στο 4,2% από 5,1%.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η JPMorgan είχε υποβάθμισε την πρόβλεψή της στο 4,3% από 4,6%.

Η Morgan Stanley μείωσε τον στόχο της στα τέλη Απριλίου στο 4,2% από 4,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας