Δραστική υποχώρηση της ουκρανικής οικονομίας έως και κατά 60% σε ετήσια βάση για το 2022 «βλέπει» η Morgan Stanley σε έκθεση της, σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου με την Ρωσία.

Πρόκειται για το χειρότερο από τα σενάρια αναφορικά με την πορεία της ουκρανικής οικονομίας, βάση του οποίου η χώρα θα χάσει και κάθε πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα, στο νότο.

Το βασικό σενάριο της Morgan Stanley υπολογίζει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 39%, καθώς η σύρραξη θα συνεχίζεται αλλά με ολοένα μειωμένη ένταση.

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν την ανάγκη έστω μικρής αναδιάρθρωσης του ουκρανικού χρέους, δεδομένων των συνεπειών του πολέμου στην οικονομία. Σήμερα ένα ουκρανικό ομόλογο ύψους 1 δισ. δολαρίων με ωρίμανση τον Σεπτέμβριο του 2022 διαπραγματευόταν μόλις στα 70 σεντς ανά δολάριο, ενώ έτερες ουκρανικές εκδόσεις κυμαίνονταν στα 34 με 47 σεντς ανά δολάριο.

Η Morgan Stanley τοποθετεί τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας στα 4,7 δισ. δολάρια το μήνα και επεσήμανε ότι ο τρόπος που η χώρα θα διαχειριστεί και θα αξιοποιήσει την διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 9 δισ. ευρώ προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί την αμυντική της μηχανή και να καλυφθούν οι χρηματοοικονομικές της ανάγκες.

Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ, μέσω του Κογκρέσου πρόκειται μέσα στην εβδομάδα να εγκρίνουν πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή