Ψήφο επενδυτικής εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνει το νεοσύστατο και ιδιαίτερα δραστήριο στην ελληνική αγορά fund, Helikon Investments Limited.

Ο ελληνικός όμιλος γνωστοποίησε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών πως το fund αύξησε τη συμμετοχή του στο 5,01%. Έτσι ο συνολικός αριθμός μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην εισηγμένη ανήλθε σε 5.191.185.

Το ιταλό-ιρλανδικό fund συστάθηκε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, στα τέλη του 2019 από πένε Ιταλούς διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι μέχρι τότε εργάζονταν στην Kairos, ιταλική θυγατρική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας Julius Baer Group Ltd. Πρόκειται για τους Vittorio Villa, David Grazzini, Flavio Russo, Federico Riggio μαζί με συνεργάτες τους, όπως ο Ιρλανδός Paul Mclernon που προέρχεται από την Pacific Asset Management και την Goldman Sachs. Πρόκειται για hedge fund που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ και στις επενδυτικές τους τοποθέτησεις επιλέγουν υποτιμημένες μετοχές με προοπτικές αύξησης των τιμών τους. Οι αγορές του γίνονται μέσω του «Helikon Long Short Equity Faund Master ICAV».

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Το Helikon με γραφεία στο Λονδίνο και το Μιλάνο, αύξησε τη θέση του στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, αναμένει σημαντικές αποδόσεις μέσα από έργα που έχει κλείσει ή διεκδικεί ο ελληνικός όμιλος. Το επενδυτικό του πλάνο ανέρχεται στα 6,5 δις. ευρώ μέσα από παραχωρήσεις όπως η Εγνατία Οδός και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό καθώς και σε μεγάλα έργα κατασκευών και ΣΔΙΤ. Μεγάλες υπεραξίες αναμένονται και από τη δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία. Μόλις προχθές ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης ανακοίνωσε πως η θυγατρική του ομίλου μέχρι το 2029 θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στα 6,4 Γιγαβάτ, εκτιμώντας πολλαπλασιασμό των EBITDA σε επτά χρόνια στα 700 εκ. ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 1,25 δις. ευρώ.

Οι τοποθετήσεις

Το Helikon, εκτός από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι τοποθετημένο με παρόμοια ποσοστά πάνω από 5% στον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ καθώς και στις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Σημαντική θέση διατηρούσε και στη Lamda Development από όπου αποεπένδυσε για να εισέλθει στη ΔΕΗ, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Helikon Investments ενέγραψε από τις επενδύσεις της αποδόσεις 24% κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, ακολουθώντας στρατηγικές αναζήτησης υποτιμημένων μετοχών με σημαντικές προοπτικές ανατίμησης.

Η Helikon είναι επίσης τοποθετημένη στην τουρκική κεφαλαιαγορά σε τράπεζες αλλά και στον εξορυκτικό όμιλο Eldorado Gold, στον οποίο ανήκει και η Ελληνικός Χρυσός.

Η αύξηση της συμμετοχής της Helikon στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φανερώνει, λένε αναλυτές της αγοράς, τις προοπτικές του ελληνικού ομίλου στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις