Συμφωνία για την πώληση στρατηγικού ποσοστού στην Trade Estates, έχει κλείσει ο όμιλος Fourlis, η οποία σύντομα θα ανακοινώσει την εξαγορά δύο retail parks σε ισάριθμες πόλεις της περιφέρειας.

Το private placement στην ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, η οποία επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητα λιανικής αγοράς μεγάλης επιφάνειας (big bοxes) και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου (logistics) αντίθετα με την πρακτική των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου που διαθέτουν ποικίλο χαρτοφυλάκιο, αφορά σε μέσο διψήφιο ποσοστό (κάτω από 15%) και θα προηγηθεί της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Προ των πυλών 5 εταιρείες ακινήτων

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Φουρλή, η απόφαση για την είσοδο της θυγατρικής ακινήτων στο ΧΑ είναι ειλημμένη και μάλιστα δεν θα εξαντληθεί η εκ νόμου προθεσμία (σ.σ. Ιούλιος του 2023), όπως ανέφερε στο περιθώριο παρουσίασης του νέου logistics center του ομίλου στα Οινόφυτα.

Γενικότερος στόχος είναι να διευρυνθεί σημαντικά η μετοχική σύνθεση, ώστε να αυξηθεί και η εμπορευσιμότητα των μετοχών, με το ποσοστό του ομίλου μετά τη δημόσια πρόταση να κυμαίνεται στο 35% – 40%.

5+1 επενδύσεις

Η αξία των Real Estate Assets της Trade Estates, που ξεκίνησε με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λογιστικής αξίας 185 εκατ. ευρώ μετά την απόσχιση 5 καταστημάτων ΙΚΕΑ και ενός αποθηκευτικού χώρου, σήμερα φθάνει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις 200 εκατ. σε ορίζοντα 5ετίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σειρά νέων εμπορικών πάρκων, που θα αναπτυχθούν σε Αττική, Πάτρα και Κρήτη, καθώς και ένα logistics center για τρίτους, πάντα στον κλάδο του retail.

Πολλές από αυτές τις επενδύσεις, όπως τα εμπορικά πάρκα σε Σπάτα, Ηράκλειο, Πάτρα, Ελληνικό και Χαλάνδρι ολοκληρώνονται εντός διετίας, ανέφερε ο κ. Φουρλής.

Να σημειωθεί ότι σε Πάτρα, Ηράκλειο και Χαλάνδρι η Trade Estates έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία Ten Brinke Hellas αναπτύσσοντας από κοινού τα εν λόγω εμπορικά πάρκα.

Μόλις ολοκληρωθούν οι αναπτύξεις, τα εμπορικά πάρκα θα αποκτηθούν από την Trade Estates, όπως συνέβη με το retail park στη συμβολή των οδών Κηφισού και Πειραιώς, στο Μοσχάτο με χρήστες την ΑΒ Βασιλόπουλος, τη McDonald’s, LC Waikiki, Μουστάκας, καθώς και το πρώτο κατάστημα της πολωνικής αλυσίδας Pepco.

Σε ότι αφορά το retail park στο Ελληνικό πρόκειται για μία επένδυση 55-60 εκατ. ευρώ συνολικής επιφάνειας 44.000 τ.μ εκ των οποίων τα 14.000 τ.μ. θα μισθωθούν από εταιρείες του ομίλου. Ήδη γίνονται συζητήσεις με αρκετούς λιανέμπορους για την υπόλοιπη έκταση, όπου θα αναπτυχθούν μόνο σε μεγάλου μεγέθους καταστήματα (big boxes).

Το εμπορικό πάρκο της Trade Estates θα είναι όμορο του Vouliagmenis Mall, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας με επιφάνεια 130.000 τ.μ.

Επένδυση 18 εκατ. ευρώ σε logistics

Η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis είναι ιδιοκτήτρια του νέου logistics center στα Οινόφυτα, το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του κλάδου των αθλητικών ειδών (Intersport και Athlete’s Foot) και αργότερα των προϊόντων υγείας και ευεξίας (Holland & Barret).

Διαχειρίστρια στο αυτοματοποιημένο αυτό κέντρο logistics, το οποίο θεωρείται ως το πλέον σύγχρονο στην Ελλάδα και εξυπηρετεί τα 120 καταστήματα των αθλητικών καθώς και το e-commerce της εταιρείας, είναι η Trade Logistics, η οποία καταβάλει ενοίκιο για την μίσθωση του ακινήτου.

Η επένδυση ανήλθε περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δρομολογηθεί και επένδυση 6 εκατ. ευρώ στις νέες αποθήκες για την ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι, με ιδιοκτήτρια επίσης την Trade Estates.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου ο καθαρός δανεισμός της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis διαμορφώθηκε σε 86,5 εκατ. ευρώ έναντι 9,5 εκατ. ευρώ ένα έτος πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις