Η είδηση ότι η Φινλανδία θεωρούσε θέμα ημερών την διακοπή της ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία  έσκασε την περασμένη Τετάρτη. Σήμερα δύο ημέρες μετά, το σενάριο επιβεβαιώνεται με την επίσημη ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου της Φινλανδίας.

Η Gasum, ανέφερε σε δήλωσή της την Παρασκευή ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα σταματήσουν από το Σάββατο.

«Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου, η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 στις 07:00», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Καθησυχαστική η εταιρεία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gasum, Mika Wiljanen, πρόσθεσε ότι η εταιρεία προετοιμαζόταν για μια τέτοια κατάσταση «και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θα είμαστε σε θέση να προμηθεύουμε όλους τους πελάτες μας με φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες».

«Η Gasum θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector. Τα πρατήρια καυσίμων της Gasum στην περιοχή του δικτύου φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom διέκοψες τις προμήθειες σε Πολωνία και Βουλγαρία, αφού και οι δύο χώρες αρνήθηκαν το αίτημα της Μόσχας να πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η Gasum δεν έδωσε λόγο για την κίνηση αυτή, αλλά η Φινλανδία φέρεται να αρνήθηκε να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Η απόφαση αυτή έρχεται επίσης μόλις δύο ημέρες μετά την επίσημη αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για αντίποινα εάν το παραδοσιακά ουδέτερο έθνος γίνει μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια