Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, θεωρεί η Φινλανδία και την διακοπή της ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία μετά την κατάθεση του αιτήματος της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει ήδη από την περασμένη εβδομάδα διακόψει την ροή ηλεκτρικού ρεύματος προς τη χώρα.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, η Gasum, με ανακοίνωση της υποστήριξε πως πιθανότατα οι ροές φυσικού αερίου στη χώρα από την Ρωσία θα σταματήσουν το απόγευμα της Παρασκευής ή το αργότερο το Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε την αγορά και τους πολίτες πως έχει προετοιμαστεί για την εξέλιξη αυτή σε συνεργασία και με τις αρμόδιες εθνικές αρχές που ελέγχουν τα αποθέματα.

Στην Φινλανδία ελάχιστα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και είναι σίγουρα θετικό πως βρισκόμαστε πλέον κοντά στο καλοκαίρι. Ωστόσο, η βιομηχανία της χώρας χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, οπότε έχουν ενημερωθεί για την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών προμηθευτών.

Η Gasum ανακοίνωσε χθες πως αρνήθηκε να αποπληρώσει την Gazprom σε ρούβλια ή να κάνει χρήση του μηχανισμού πληρωμής που έχει προτείνει το Κρεμλίνο, γνωρίζοντας καλά πως ρισκάρει να δει τις ροές να κόβονται, όπως έχει ήδη γίνει με την Πολωνία και την Βουλγαρία. Ωστόσο σίγουρα η απόφαση του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στη Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια